Vepřová panenka na houbách


Toto jídlo patří mezi naše stálice! Je to taková lehčí verze klasické hutné  houbové omáčky - žádná smetana, žádná jíška! Troufám si říct, že mi to o malinko lépe chutná s houbami sušenými, ale pokud v létě růst budou ( ne jak loni - jediné místo v ČR, kde jsme nenašli ani prašivku...), vrhnu se do toho i s nimi :-). Do té doby ale mám stále v zásobě ty sušené :-)

Jako maso můžete použít téměř cokoliv - zkoušela jsem hovězí, kuřecí, vepřové, dokonce i krůtí a výborné to bylo vždy, jen je potřeba si u bílého masa pohlídat, aby se během pečení nevysušilo...
Jako ideální příloha je asi bramborová kaše. A když už se dělá maso na houbách, vylepšila jsem i o tuto chuť kaši :-) Aby toho nebylo málo :-)



1 vepřová panenka ( na 2 a 1/2 porce )

60g sušených hub ( 40g k masu, 20g do brambor)
olej, pepř, sůl, k houbám můžeme přidat i drcený kmin
mléko
máslo




V pánvi si rozpálíme trochu oleje, vložíme osolenou a lehce opepřenou papenku a zprudka ji orestujeme, dozlatova. Trošku podlijeme vodou a přidáme kousek másle, abychom získali sos. Podle chuti můžeme ještě dosolit. 


Sušené houby ( 40g) si na půl hodinky namočíme do teplé vody, aby změkly.


Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Na dno pekáčku vyskládáme houby a na ně položímu papenku. Podlejeme šťávou z výpeku a pečeme asi 40 minut. Pokud se vám bude zdát šťáva moc řídká, můžete si rozmíchat lžičku škrobové, nebo kukuřičné moučky ve trošce vody a pomalu přidávat pod maso. 


Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Společně s nimi dáme do kastrolu i houby ( zbylých 20dkg - nenamočené), osolíme a vaříme do měkka.

Mezitím si zahřejeme asi hrnek mléka, který budeme do kaše přidávat.
Slijeme vodu, přidáme trochu másla, mléko a mixujeme dohladka. 










Oblíbené příspěvky