31. 3. 2015

Roláda ze zeleného čaje Matcha s jahodovým mousse


Zelený čaj Matcha! V poslední době se nemluví o  ničem jiném, než o tomto zeleném zázraku a stále více často se objevuje i ve spojení s nějakým super dezertem :-)
Tento mletý čaj má původ v Japonsku a více než 800 let se používá při budhistických ceremoniích. Pitím čaje matcha dochází ke konzumaci antioxidantů ze zeleného čaje, vitamínů, minerálů a vlákniny. 
Když jsem si tento čaj dělala, trochu jsem se lekla, že obsah pytlíčku nebude dostačující, proto jsem hrnek zalila raději jen do 3/4.... abych z toho neměla jen vodu, že :-D. Vůní mi to, nevím proč :-), velmi připomínalo mořské řasy - ano ta barvu k tomu velmi svádí, ale ta představa si mi až tak nelíbila :-) Taže jsem si dopoledne ( pozor, v matcha čaji se vyskytuji látka teofylinu, který má podobné účinky jako kofein, prý ještě silnější a delší) připravila lahodný šálek, mezi vařením a pečením si udělala malou pauzičku, že si čaj v klidu vychutnám. Po prvním loku jsem měla jasno :-) Vodová chuť to rozhodně není!!! Takhle silný čaj jsem nepila snad nikdy v životě - ta trpkost mi zůstavala v ústech ještě hodně dlouho :-) Myslím, že ten malinký pytlíček by byl dostačující i na půl litr vody, protože tohle byla opravdu síla :-)
Takže to byla zkušenost s čajem, teď bylo na řadě pevnější skupenství a to mě překvapilo nadmíru dobře :-) Roláda je krásně vláčná, žádná suchá buchta, kterou je potřeba po každém zakousnutí zapít.... S jahodovým mousse dělá dokonalou kombinací chutí a vůní a u jednoho kousku rozhodně neskončíte :-)


Na těsto:
200g hladké mouky
3 lžíce čaje matcha
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
5 vajec, bílky a žloutky zvlášť
100g cukru
100ml mléka

Na náplň:
300ml smetany ke šlehání
7 plátku želatinu
100g moučkového cukru
400g jahod

Troubu si předehřejeme na 170st. 


V menší míse smícháme dohromady mouku, prášek do pečiva, čajový prášek a sůl.
V jiné mísy vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny a zvlášť ušleháme bílky dotuha. Sypkou směs postupně zašleháváme k vajíčkové směsi, přidáme mléka a nakonec lehce vmícháme bílky.


Plech vyložíme pečícím papírem, těsto na něj rovnoměrně rozetřeme a pečeme 15-20 minut.


Po upečení přendáme těsto na nový pečící papír, který položíme na vlhkou utěrku, zabalíme do rolády a necháme vychladnout.



Mezitím si připravíme náplň:





Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme chvíli nabobtnat. 


Jahody si rozmixujeme na hladké pyré a malou část si dáme stranou. Želatinu vymačkáme, přidáme do části rozmixovaných jahod a dáme asi na deset vteřin zahřát do mikrovlnky. Poté obě jahodové směsi smícháme dohromady a necháme vychladnout. Mezitím si umixujeme šlehačku, kterou poté do jahodové směsi postupně přimícháváme. 


Dáme do lednice alespoň na 30 minut ztuhnout

Na rozbalený korpus namažeme v silnější vrstvě jahodovou náplň a opatrně zabalíme.






Žádné komentáře :

Okomentovat