23. 3. 2015

Sněhová hnízda s pařížskou šlehačkou


Když jsem přemýšlela co upéct na blížící se víkend, vzpomněla jsem si na docela slušnou sbírku bílků v lednici :-) Základní ingredience byla tudíž vymyšlena, teď jen zbývalo co s tím.....
Roládu z bílků jsem dělala nedávno, na makronky jsem neměla mandlovou mouku a ani mandle v zásobě....
Před časem jsem dělala moc dobrou Pavlovu s vanilkovým krémem a ovocem a pak jsem objevila tento recept na " hnízda". Dezert, na ingredience naprosto nenáročný,  oproti Pavlově se tam nepřidává kukuřičný škrob ani ocet - jsou to spíše takové "pusiny" :-). V kombinaci s pařížskou šlehačkou, lískových ořechů a čokolády ale rozhodně stojí za hřích :-)




Z uvedeného množství jsem měla 8 kousků :-)

4 bílky
200g pískového cukru ( na jedno vajíčko se počítá minimálně se 45g cukru, ideálně se dává 60g, já přidala 50g a bylo to super)

Na ozdobu:
pařížská šlehačka - můžete si koupit hotovou, ale aby byl dezert dokonalý, rozhodně doporučuji udělat si vlastní :-)
hrst lískových oříšků, pokrájených
kokos na plátky
tmavou a bílou čokoládu, nastrouhanou najemno

Na menší rychlost začneme vyšlehávat bílky. Jakmile se začne dělat pěna ( bílky jsou ale stále tekuté), přídáme větší rychlost. Ve chvíli, kdy sníh začne držet pohromdě, můžeme postupně přidávat cukr a šleháme do té doby, dokud nám nevznikne hladká a lesklá hmota.

Na plech rozložíme pečící papír a na něj si nakreslím kružnice o průměru asi 9 cm - obkreslila jsem skleničku. Na připravené vzory naneseme rovnoměrně asi 5mm vrsvu sněhové hmoty. Zbytek si dáme do cukrářské zdobičky, nebo jen klasického igelitového sáčku, kdy nůžkami odstřihneme roh, a po obvodu uděláme asi 1 cm vysoké ozdobé okraje. 
Plech vložíme do předem předehřáté trouby a pečema na 150 stupňů asi 30 minut, dokud nám hnízda nezrůžoví. Necháme vychladnout a poté dozdobíme šlehačkou, čokoládou a ořechy :-)



a ještě postup na pařížskou šlehačku:
250ml smetany ke šlehání
60-70g kvalitní tmavé čokolády ( použila jsem 70%)
dle chuti můžete přidat lžíci cukru

Smetanu nalijte do rendlíku, nechte zahřát, ale pohlídeje si, aby se nezačala vařit. Mezitím si čokoládu nalámejte na kousky.
Smetanu odstavte z plotny, přihoďte čokoládu a míchejte do té doby, než se čokoláda uplně rozpustí a krém je uplně hladký.
Nechte zcela vychladnout a poté vyšlehejte.






Žádné komentáře :

Okomentovat