Borůvkový ombre dort


Když jsem tento dort viděla poprvé u Marcelky v Pradobrotách, hned jsem věděla, že i u mě na něj přijde řada!!! Jen jsem myslela, že počkám do léta, než bude sezóna borůvek a budou krásně čerstvé, dobré a voňavé! Ale jelikož měl včera svátek můj manžel, já neměla v hlavě nic, co bych mu upekla "jako překvapení", první myšlenka směřovala právě tady na toho nepečeného "fešáka" :-).

Borůvek potřebujete do toho dortu celkem dost ( 500g) a tak jsem se rozhodla, že to udělám napůl - půl čerstvé, půl mražené, ale když jsme koupili borůvky mražené a já otevřela první pytlíček ( měla jsem v zásobě dva -pro jistotu), použila jsem je všechny. Krásné, velké borůvky, které neměly nic společného s těmi klasickými malými, slepenými do jednoho chumlu. Bylo rozhodnuto a čerstvé jsem si nechala jen na ozdobu a do pusy :-).

Tento dort není sám o sobě vůbec náročný. Připravte se ale na to, že samotná příprava vám zabere dooost času!! Jednotlivé vrstvy se totiž musí chladit každá minimálně 2 hodiny a tak když to spočítáte, je to skoro jedna pracovní osmihodinová šichta :-). S výslekdem ale určitě ohromíte, proužkový efekt s různými odstíny je dokonalý :-).
Použila jsem formu o průměru 20cm

Na sušenkový základ:

170g máslových sušenek ( použila jsem domácí sušenky, které jsem pak ještě doplnila o BeBe sušenky)
60g másla, změklého, nebo rozehřátého
1 lžíce cukru ( lépe třtinového, když nebude, i klasický je ok :-) )

Sušenky si nadrtíme, smícháme s cukrem a přidáme rozpuštěné máslo. Směs důkladně propracuje, nejlépe ručně :-), vypracujeme "těsto", které vložíme na dno formy a stlačíme. Můžeme si pomoc např. sklenicí. Dáme do lednici asi na 30 minut. 


Borůvkové pyré:

500g borůvek
170g cukru moučka

Borůvky s cukrem dáme do rendlíku a na mírném plameni přivedeme k varu a necháme asi 10 minut vařit.  Poté necháme borůvky trochu zchladnout a propasírujeme přes síto. 

Borůvkové pyré rozdělíme na tři různé části - v první budou 4 díly, v druhé 2 díly a ve třetí 1 díl. Přidávám Marcelčin trik, jak na to - postupovala jsem tak, že jsem do misek dávala postupně vždy 4 lžíce, do další 2 lžíce a do poslední 1 lžíci a ta stále dokola, dokud mi pyré nedošlo. 

Krém:

9 plátků želatiny ( 3 na každé patro)
250g mascarpone
160g cukru moučka
1 vanilkový cukr
500g tvarohu
100ml smetany ke šlehání

Nejprve si vyšleháme smetanu dotuha. V druhé míse smícháme mascarpone s cukrem, vyšleháme hladký krém, do kterého budeme postupně po částech přidávat tvaroh a nakonec jemně vmícháme smetanu. 

Krém si rozdělíme na 3 části - mě každý vycházela na cca 300g. 


První patro:

Budeme potřebovat - 3 plátky želatiny, pyré s nejvyšším obsahem ( 4 díly) a první část krému.

Nejprve si připravíme želatinu. Namočíme ji do misky se studenou vodou a počkáme, dokud nám želatina nezměkne - cca 3 minuty.

Borůvkové pyré přendáme do kastrůlku, na mírném ohni zahřejeme, poté hned odstavíme  a vhodíme do něj, měkkou a vymačkanou želatinu. Mícháme do té doby, než se želatina rozpustí.  Pyré necháme trošku vychladnout ( aby se nám v něm krém nesrazil) a pak  po částech do něj přidáváme tvarohovou směs, kterou jemně vmícháme připravenou metličkou.  Vznikne nám řidší fialová směs, kterou přelijeme na ztuhlý korpus.
Dáme chladit do lednice. Měla jsem to na dvě hodiny, protože jsem pospíchala, ale krém byl už hezky ztuhlý! Raději ale před další vrstvou vždy zkontrolujte!

Druhé patro:

Budeme potřebovat - 3 plátky želatiny, pyré s obsahem 2 díků a druhou část krému.

Postup je totožný, jako s prvním patrem, jen s tím rozdílem, že nám na konci vznikne krém se světlejším odstínem. 
Vylijeme na ztuhlou první část a dáme opět chladit do lednice.

Třetí patro:

Budeme potřebovat - 3 plátky želatiny, pyré s obsahme 1 dílku a třetí část krému.

Postup přípravy totožný s prvním a druhým patrem, třetí část krému je nejsvětlejší :-) Přelijeme na druhé patro a dáme chladit alespoň na 4 hodiny, nejlépe však přes noc!


Před vyndáním z formy, oddělte dort od okrajů formy ostrým nožem a opatrně formu sundejte tak, aby se jednotlivé vrstvy od sebe neobarvily. 

Před podáváním můžete dozdobit čerstvým ovocem :-).










Komentáře

  1. Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat, zda mohu místo plátkové želatiny použít práškovou a popř.jaké poměry. Moc děkuji za odpověď. Zdenka

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký den Zdenkom samozřejmě můžete použít i práškovou želatinu - jen já s ní nemám moc zkušeností - lépe se mi pracuje s tou plátkovou... ale vyčetla jsem, že šest plátků želatiny by mělo odpovídat cca 3 lžičkám želatiny v prášku..., tzn v tomto receptu potřebujete 9 plátků želatiny, to by mělo být 4,5 lžičky prášku? Počítám-li dobře... ale přiznávám, že vyzkoušeno nemám... Ať se povede!!!

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky