Bulky se sezamem


Výborné bulky, nejenom k přípravě hamburgerů!! Postup není nikterak zdlouhavý a náročený! Zvládne ho každý pečící začátečník, jako jsem já :-).

Recept je na 12, cca 70g bulek :-)

350g hladké mouky
100g polohrubé mouky
půl kostky čerstvého droždí
20g cukru
špetka soli
120ml mléka 
3 vejce do těsta a 1 vejce na pomašlování
115g změklého másla
sezam, nebo mák na posypání

Obě mouky smícháme, přesyjeme do mísy. Uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, posypeme cukrem a zalijeme asi polovinou vlažného mléka. Dáme do tepla a necháme vzejít kvásek.
Postupně přidáváme vejce, zbytek mléka a sůl. Nakonec přidáváme po malých kouskách změklé máslo ( je potřeba zaprácovávat postupně, aby těsto máslo vstřebalo a nelepilo se). 
Když je těsto hezky hladké, mísu překryjeme utěrkou a dáme opět do tepla, minimálně na jednu hodinu kynout.



Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Připravené těsto si na pracovní ploše posypané moukou rozdělíme na 12 dílů. Každý jednotlivý důkladně propracujeme a vytvarujeme z něj kuličku, kterou přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a ještě jednou necháme asi hodinu kynout.



Jednotlivé bulky poté natřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme sezamem a dáme péct na 20 minut, dokud nebudou bulky krásně zlaté :-)






Komentáře

Oblíbené příspěvky