Domácí tatarka




V Čechách je tato omáčka velmi populární. Je to vlastně majonéza, do které se přidává různá koření a zelenina. Nejčastěji na hodně jemno nakrájená. Základní ingredience se dá samozřejmě koupit a pak je to téměř bez práce, ale není nad to si udělat nejprve super majonézu, ze které uděláme ještě lepší tatarku :-)


160ml slunečnicového oleje
30ml olivového oleje
2 žloutky
1 lžička bílého vinného octa
1 lžička dijonské hořčice
2 lžičky čerstvě vymačkané citronové šťávy
sůl, pepř
1 šalotka, nastrouhaná najemno
2 okurky, nastrouhané najemno

Nejprve si připravíme majonézu - všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu, aby se nesrazily. Žloutky, ocet a hořčici si začneme pomalu šlehat. Postupně přidáváme po kapkách smíchané oba oleje a vždy důkladně zašleháme. Když už je směs hustá, olej přidáváme po větších částech a postupně tak přidáme všechen olej.
Nakonec přidáme citronovou šťávu, pepř a sůl dle potřeby. Majonéza je hotova :-)
Na tatarskou omáčku do majonézy přidáme nastrouhanou šalotku a okurky. Na závěr můžeme přidat i nasekanou hladkolistou petržel. Vše zamícháme.


Komentáře

Oblíbené příspěvky