Hummus



Tato cizrnová pochoutka pocházející z Blízkého východu, ale oblíbená je po celém světě! Z pár základních surovin jako je cizrna, olej, česnek a sezamová pasta jde vykouzlit taková dobrota, po které budete sahat do talíře tak dlouho, než zjistíte, že je vlastně prázdný :-).
My si ji dáváme nejčastěji s pita chlebem a zeleninovým salátem, ale výborně poslouží také jak dip k nakrájeným proužkům zeleniny, které si v hummusu jednoduše namočíte :-). 
A výčitky z tohoto mlsání nemusíte mít téměř žádné!  Hummus má totiž velký obsah železa, vitamínu C a kyseliny listové! Díky cizrně má také vysoký obsah proteinů a vlákniny!

Co určitě doporučuji je příprava hummusu v mixéru s vyšším výkonem! Donedávna jsme ho dělali jen klasickým tyčovým, ale to  nikdy nebude tak krásně jemný a vyšlehaný, jak by měl být a pak .... docela se u toho nadřete... Ale samozřejmě i tak bude víc než dobrý :-).
K přípravě hummusu používám sterilovanou cizrnu, ale můžete použít i suchou - v tomto případě  ji ale nezapomeňte namočit na noc do vody, aby změkla. A pak s ní už hurá do kastrolu a mixovat :-) 

Hummus dělám z dvou plechovek cizrny a rozhodně to není hodně! Ve čtyřech lidech zmizí za chvíli :-)

cca 500g cizrny ( 2 plechovky)
1-2 stoužky česneku ( raději přidávejte postupně - já jsem tam dala jeden a půl stroužku silnějšího česneku a v první chvíli jsem myslela, že mi shoří pusa :-) )
50-100ml studené vody ( dle hustoty)
20-30ml olivového oleje
6-7 lžic sezamové pasty tahini
šťáva z půlky citronu
lžičku jedlé sody
sůl

Cizrnu dáme do kastrůlku, přidáme jedlou sodu a necháme ji asi 20 minut povařit doměkka. Scedíme vodu a ještě vlažnou ji nasypeme do mixéru, podlijeme vodou a pomalu mixujeme. V případě potřeby mixér zastavíme, promícháme, popř. znovu trochu podlijeme.
Když je cizrna rozmixovaná, přidáme česnek, olej, tahini, citronovou šťávu a sůl a mixujeme dál, až je směs uplně hladká a jemná. Pokud se vám  bude zdát, že je hummus ještě hustý, podlijeme vodou a opět zamícháme. 















Komentáře

  1. @genevra A také to moc chutná :-). Jen to dlouho nevydrží :-D Vyzkoušejte :-)

    OdpovědětVymazat
  2. prave jsem dodelala muj prvni hummus! (hihi) dekuju za recept :-)
    dala jsem 2 male strouzky cesneku a je to sila, priste uberu :-D

    OdpovědětVymazat
  3. @marketnieuw To same se stalo i mně, proto lepší méně a pak přidávat :-). Děkuji za zprávu :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky