18. 4. 2015

Kuře na víně



Recepty na víně jsem  v minulosti dlouhou dobu odmítala, ale pak jsem jednou zkusila a od té doby bych nejedla nic jiného :-). Mimochodem... v záloze mám pro vás ještě jeden výborný "vínový" recept, ale pak dám už dost, aby to tady nebylo samé víno jen, 
že jo..... :-)?.
Zpět ale ke kuřeti. Kuře a víno bylo u nás premiéra - doteď jsem s vínem kombinovla  hlavně hovězí, nebo někdy i kachní maso a kuře si nechávala na něco jiného :-).
Na tomto receptu mě na fotce zaujal jako první sos - šťáva. Vypadal tak lákavě, že jsem měla prakticky hned rozhodnuto, co budu dělat druhý den k obědu :-). Ono také co byste čekali, pokud dáte dohromady slaninu, zeleninu, víno a bylinky..... Dokonalý výsledek je zaručen. Navíc to není nikterak pracné! My máme ke kuřeti nejvíc rádi rýži, takže příloha byla jasná, ale moc dobré to bude také s bramborem, nebo těstovinou :-)

Recept si můžete upravit dle počtu strávníků a porcí! Já jsem dělala porce 4 :-)


4 kuřecí stehna
2 cibule, nakrájené na větší kusy
2 mrkve, nakrájené na půl kolečka
150g slaniny vcelku
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
2 bobkové listy
5 kuliček černého pepře
5 kuliček nového koření
20g másla
5 větviček čerstvého tymiánu
500-750ml červeného vína
200ml kuřecího, nebo zeleninového vývaru
200g žampiony, nakrájených na čtvrtinky
10ks malých oloupaných cibulek
sůl, pepř

Slaninu si nakrájíme na proužky, vložíme do kastrolu a necháme smažit dozlatova. Pak ji vyndáme a dáme stranou.
Jednotlivé porce kuřete osolíme a opepříme a dáme zatáhnout do výpeku do kastrolu, kde jsme předtím smažili slaninu. Vyndáme a můžeme přidat na talíř ke slanině.
Do stejného kastrolu přilijeme trošku oleje, přidáme cibuli a mrkev a orestujeme. Přidáme na plátky nakrájený česnek, chvilku ho osmahnu a pak k zelenině vrátím slaninu a kuře. Zaprášíme moukou, zamícháme a necháme asi 2 minuty osmahnout. Přidáme bylinky, přilijeme víno a vývar, tak aby bylo maso ponořeno. Přivedeme k varu, poté stlumíme plamen a necháme vařit asi 40 minut. 
Mezitím si v pánvičce rozpustíme máslo a dozlatova na něm osmahneme nakrájené žampiony a cibulky, osolíme, dáme stranou, ale udržujeme stále v teple.
Do hotové omáčky vhodíme ještě oříšek másla, osolíme, je-li potřeba a můžemem podávat s rýží a s bohatou vrstvou žampionů a cibulky :-)










Žádné komentáře :

Okomentovat