Milánské rizoto s vepřovou panenkou


 Rizoto se u nás dělá velmi často a máme ho moc rádi! Vyzkoušela jsem už bezpočet variant a téměř vždy bylo vynikající :-) Většinou nepotřebujete moc ingrediencí ani času - vše se dá zvládnout do hodinky - takže když ráno vstanete relativně pozdě a bez nápadu co k obědu, stačí mít v zásobě pár základních surovin a můžete začít kouzlit :-)
Risotto alla Milanese je vlastně takový úplný základ - cibulka, rýže, víno a vývar. Jedinou zvláštností, která se do tohoto rizota dává je morek! Stačí ho trochu, ale určitě ho tam dejte, protože rozdíl oproti rizotu kam ho nedávám je opravdu znát. Jedna věc, na kterou jsem tentokrát zapomněla a která by tam neměla chybět je šafrán.... no ale stane se ....  :-). Takže přidávám první recept na toto skvělé rizoto, další bude určitě brzy následovat :-)

Recept je asi na čtyři porce:

300g rýže ( carnaroli, vialone nano, arborio)
70g másla
2dcl bílého vína
1 šalotka
40g morku
1l vývaru ( hovězí)
parmazán
šafrán, sůl, pepř



V kastrolu si na mírném plameni necháme rozpustit morek, na kterém necháme zesklovatět šalotku.
Vsypeme rýži, důkladně promícháme, aby se jednotlivá zrníčka obalila v tuku a poté podlijeme vínem. Dusíme, než se víno odpaří. 
Dle potřeby přiléváme postupně po sběračcce vývaru, promícháme a dusíme, než se tekutina vsákne. Stejný postup opakujeme do té doby, než je rýže al dente. 
V trošce vývaru rozpustíme šafrán, který do rizota zamícháme ( důležité je nechat rozpustit šafrán v tuku, aby se uvolnilo aroma a chuť ).

Mezitím si připravíme maso. Na rozpálené pánvi necháme rozpustit kousek másla, na který vložíme očištěnou a osolenou pananeku. Necháme zatáhnout ze všech stran a lehce podlijeme vodou. Výpek, který se nám udělal, můžeme přidat do rizota. 
Panenku přendáme do pekáčku a necháme jí dodělat v troubě na cca 160 stupňů tak, aby prostředek byl stále lehce růžový.



Kastrol sundáme z ohně, po kouskách přidáme máslo, posypeme strouhaným parmazánem, osolíme,  důkladně zamícháme a můžeme servírovat :-).






Komentáře

Oblíbené příspěvky