Dort míša


Velikonoce jsou za námi a já se i přes tu spoustu jídla, co k Velikonocům patří, nemohu s vámi nepodělit o tento recept :-) 
Takže pokud jste milovníci tvarohu, tento dort je přesně to pravé pro vás :-).
Určitě znáte obvyklejší verzi ve formě řezů!  U mě to byl  snad první dezert,  který jsem kdy dělala a do kterého jsem měla odvahu se pustit :-). Takže když jsem recept na tuhle kalorickou bombu objevila v časopise Apetit, nostalgicky jsem si vzpomněla na tu výbornou tvarohovou chuť a v tu chvíli měla jasno, že po letech si ji chci zase připomenout:-). Jako bonus s lístkooříškovým korpusem!!
Původní recept jsem si trochu upravila - těsto bych v původní velikosti formy o průměru 28 cm asi sotva našla, takže jsem použila průměr 20cm a bylo to tak akorát. Stejně tak i náplň, volila jsem více tvarohu a méně smetany. Výsledek i po úpravách stál za to :-)

Na korpus:
100g změklého másla
100g hladké mouky
80g mletých lískových oříšků
špetka soli
1 lžíce bramborového škrobu

Na krém:
200g smetany ke šlehání
500g plnotučného tvarohu ( doporučuje se balení v alobalu)
150g moučkového cukru
1 sáček želatiny v prášku
vyškrábnutá dřeň z jednoho vanilkového lusku

Na dokončení:
meruňkový džem
150g smetany ke šlehání
150g tmavé čokolády
čerstvé ovoce na ozdobení

Všechny ingredience na korpus smícháme, vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie  a necháme v lednici asi hodinu odležet.

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Těsto rozprostřeme na dno formy, důkladně přitlačíme ( můžeme použít dno skleničky), propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut. Poté vyndáme z trouby, necháme vychladnout a potřeme džemem.

Želatinu zalijeme asi 100ml studené vody,  necháme nabobtnat ( asi 5 minut) a vložíme zahřát do mikrovlnky na cca 10 vteřin, než se rozpustí. Necháme vychladnout. 

Šlehačku, společně s cukrem a vanilkovou dření vyšleháme do polotuha, přidáme tvaroh a nakonec vychladlou želatinu. . Tvarohovou směs vlijeme do formy na upečený korpus s džemem a dáme do lednice na minimálně 5 hodin, nejlépe však přes noc, ztuhnout. 

Na polevu zahřejeme v rendlíku smetanu na cca 60 stupňů a rozpustíme v ní nalámanou čokoládu dohladka. Než jí potřeme tvarohovou směs necháme jí lehce ztuhnout, aby přes okraj nestekla až dolu. Povrch dortu dozdobíme čerstvým ovocem. 







Komentáře

  1. Krásný den, tak i tento dort je vynikající. Sice jsem válčila s korpusem, ale po lehké improvizaci, se zadařilo :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super Lenko :-) Až ho zase někdy budu dělat, korpus asi také pozměním :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky