21. 4. 2015

Mug cake


Snídáte rádi? A snídáte zdravě? Už jste zkusili Mug cake z ovesných vloček? U nás proběhla další premiéra dnes ráno :-). Kaši z ovesných vloček na různé způsoby, s různými chutěmi a přísadami mám moc ráda - můžete ji mít pokaždé jinak a pokaždé si 
pochutnáte :-). Občas když mám ráno náladu si nenamazat jen chleba s něčím - pustím se do ní....
Mug cake je ale něco jiného, i když víceméně ze stejných ingrediencí :-) Jak už název napovídá, jedná se o dortík z hrníčku :-)  Většinou se dělají nasladko (mouka, vajíčka, cukr....) Veliká výhoda je v tom, že smícháte věechny ingredience, těsto nalijete do hrnečku, zapnete mikrovlnku a za pár minut máte hotovo!! Ideální, pokud vás během dne ( nebo třeba večer- to bývá nejhorší :-) ) přepadne chuť na něco dobrého a nechcte se dělat s velkým koláčem - takhle si můžete udělat jen jednu, dvě porce a nebudete 
hřešit až tak moc :-)
V našem případě se ale dnes jedná o trošku zdravější verzi z ovesných vloček :-). 
Jako snídaně je mug cake ideální! Je to docela syté - já jsem svoji porci ani nesnědla
 ( manžel si teda pak dal ještě dva rohlíky s jakýmsi salátem.... to je ale normální :-D ), ale pochutnala jsem si moc a rozhodně si ho začnu dělat častěji! Příprava netrvá nijak dlouho, opravdu stačí max. 10 minut a už putuje hrníček do mikrovlnky, kdy vám za dalších deset minut vykouzlí tento zázrak :-). Tím to ale nekončí! Čeká vás ta nejpříjemnější část - teda ještě před samotnou konzumací ... a to je zdobení :-) Fantazii se meze nekladou a tak 
se můžete "vyřádit" dle libosti :-)



Na dvě porce budete potřebovat :-)

100g ovesných vloček, předem namočených v teplé vodě

hrst malin ( nemusí být, nebo naopak můžete přidat cokoliv jiného - jahody, banán, borůvky....)
lžička prášku do pečiva
30ml mléka
2 vejce
2-3 lžíce agávového sirupu ( nebo medu...)
máslo na vymazání
kokos na vysypání

Vločky si namočíme ( stačí deset minut před samotnou přípravou) do teplé vody.

Omyjeme maliny, vločky necháme okapat a oboje přesypeme do mísy.
Přidáme vejce, prášek do pečiva, mléko, agáve sirup a vše pečlivě rozmixujeme.
Hrneček si vymažeme máslem a vysypeme kokos, směs do ní vlijeme a dáme do mikrovlnky.
Dělala jsem 10 minut na 700W, ale je lepší si to hlídat. To že je Mug cake hotov můžete zkontrolovat pomocí špejle - tak jako u klasických těst :-). 
Mug cake si můžete vychutnat buď rovnou z hrníčku, nebo ho vyklopit na talíř a dozdobit ho tam :-)










2 komentáře :

  1. @Propre Piaf Určitě jde, akorád to asi zabere trochu víc času.... než se předehřeje trouba... pekla bych asi na 150-180 st... :-)

    OdpovědětVymazat