14. 4. 2015

Musaka


Musaka je tradičním pokrmem Balkánu a Blízkého východu. Pro nás je možná známější jako typické řecké jídlo, které si vychutnáváme nejenom na dovolené :-). Tento pokrm má pro mě několik výhod - vše naskládám do jednoho pekáčku, dám péct a starám se o to až ve chvíli, kdy mě k troubě láká lahodná vůně ( příprava je tedy o trošičku víc náročnější, než je jen Eintopf, ale co na tom :-) ) a za druhé..... můžu si ho dát klidně i studený, jak je zvykem např. v arabských zemích, nebo ohřátý druhý den a to je musaka, troufám si říct, ještě lepší než čerstvá!


500g mletého hovězího masa
4 velké brambory, nakrájené na tenké plátky
400g loupaných rajčat, používám od značky Valfrutta, ale až budou čerstvá ze zahrady, nebudu váhat
2 lžíce rajčatového protlaku
1 cibule, nakrájená nadrobno
1 větší lilek, nakrájený na tenké plátky
olej
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
2 stroužky česneku, drcené
hrst čerstvého oregána a hladkolisté petržele


Na bešamel:
50g másla
70g hladké mouky
400ml mléka
špetka muškátového oříšku
sůl
1 žloutek

Lilek si rozpůlíme a nakrájíme na tenké plátky, které osmažíme v rozpáleném oleji doměkka. Připravíme si papírové ubrousky, na kterých poté odsajeme přebytečný tuk.

V pánvi si rozpálíme trošku olivového oleje a přisupeme cibuli, kterou si osmahneme dosklovita. Přidámé mleté maso, nové koření a bobkový list, zamícháme a restujeme asi deset minut, než se maso zatáhne. Vmícháme rajčata, protlak, česnek, oregano, osolíme a dusíme, než se tekutina nevstřebá. Nakonec přidáme petrželku.

Během dušení masa můžeme začít s přípravou bešamelu.
V kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a na mírném plameni mícháme, dokud jíška nezavoní a lehce se neosmahne. Přilijeme mléko, osolíme, dáme špetku muškátového oříšku a vaříme do zhoustnutí. Odstavíme a když bešamel trochu zchladne, vmícháme rozšlehaný žloutek.

Do středně velké pekáčku začneme postupně skládat brambory ( naskládala jsem je asi do třech vrstev), větší část lilku, masovou směs a nakonec celé přelijeme bešamelem, na který dáme zbývající lilky. 

Musaku vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme na 180 stupňů asi 30-40 minut, dokud povrch nezezlátne a brambory jsou měkké :-). Po upečení můžeme nechat 10-15 minut odpočinout, musaka zpevní a půjde lépe krájet.

Podávat můžeme s tzatziki, které už tak výbornému obědu dodají tu správnou řeckou chuť :-)





Žádné komentáře :

Okomentovat