30. 4. 2015

Rebarborový krém s karamelem



Rebarbora, nebo-li reveň kadeřavá. Blíží se nám její sezóna, tak by bylo fajn si z ní připravit něco dobrého :-).
Rebarboru jsem neměla už léta.... a mám-li být upřímná, ani jsem jí nijak zvlášť nevyhledávala. Doma nám rostla velká, ale protože babičku už asi nebavilo péct dědovi pořád jen koláč s rebarborou - tak jsme ji vykopali a zbavili se jí :-).  Jak by se mi teď hodila......
Na rebarboru jsem měla políčeno už loni v létě, ale  nějak jsem ji nestihla koupit, takže z toho nic nebylo.
Když jsem ale procházela minulý týden jeden hypermarket a narazila na ni, už jsem nezaváhala a během chvilky byla v košíku, aniž bych tedy tušila, co s ní provedu..
Aby to nebyl jen samý koláč, rozhlodla jsem se, že vyzkouším rebarborový krém! On to vlastně až tak rebarbovový krém není - rebarbora je namočená v karamelu a krém je nalitý na ní, ale kombinace kyselé rebarbory se sladký krémem je moc příjemná!
Takže pokud chcete mlsat a nechcete se péct s koláčem, zajděte si po práci do obchodu, kupte rebarboru a směle do toho!!!


Na dvě porce budete potřebovat:

150g rebarbory, oloupanou a  nakrájenou na kolečka
100ml smetany ke šlehání
3 žloutky
100g krystalového cukru
1 vanilkový cukr


Do hrnce nasypeme cukr a pod stálým dohledem ho necháme rozpustit, až získá zlatohnědou barvu. Do vzniklého karamelu přisypeme rebarboru, která po chvilce pustí šťávu a rozředí karamel. Povaříme do měkka - pozor však, aby se nerozvařila uplně.

Rebarboru vyjmeme z karamelu a přendáme ji do zapékacích mističek.

Smetanu vlijeme do rendlíku a přidáme k ní vanilkový cukr. Jakmile dojde smetana do bodu varu, sejmeme z plotny, přidáme rozšlehaný žloutek - pokojové teploty a vmícháme.  Smetanovou směs necháme zchladnout, poté vlijeme do zapékacích mističek na rebarboru a dáme do předehřáté trouby na 150 stupňů.  Pečeme asi 30-40 minut, nebo dokud nám nezezlátne povrch krému. Necháme zchladnout.

Krém je poměrně řídký, moc neztuhne, takže doporučuji konzumovat přímo z mističek :-).










Žádné komentáře :

Okomentovat