Španělský ptáček


Po dlouhé době u nás zase česká klasika :-) Přiznám se, že tyto jídla téměř vůbec nevařím ( vždy si na nich pochutnám u mámy, babičky, nebo tchýně :-) ), ale jednou za čas přijde chuť právě i na ně a to se pak dějou věci :-).  Dělám klasickou náplň, slaninu, vajíčko....atd atd, ale už jsem zkoušela i náplň z míchaných vajíček - nebylo to špatné, ale když už klasika, tak klasika :-)
Dnes jsem se nestačila divit mému synovi ( necelé dva roky a obvykle nejedlíka, ikdyž poslední dny jí víc než já),  do kterého omáčka, rýže i maso padalo takovou rychlostí, že jsem se ani nenadála a už jsem běžela pro druhý talíř, který snědl také okamžitě :-) Asi bude na omáčky :-D
Byly doby, kdy se mi dělal extra ptáček jen z kuřecího masa, tyto doby jsou ale pryč a ze mě se stal regulerní všežravec :-). Na ptáčky si kupuji hovězí zadní, ale už předem prosím paní prodavačku, aby mi z toho udělala rovnou plátky, protože doma bych to asi neupižlala :-D Ano, někdy pak nestačím zírat, co si přinesu domu, ale vždy jsem to tak nějak umotala :-). 
A jak jste na tom vy s českými klasikami? Vaříte, děláte? A co nejraději :-)?




Na 4 porce potřebujete:

4 plátky hovězího zadního
20dkg slaniny, nakrájené na plátky
2 vejce, uvařené natvrdo
4 malé okurky
2 párky
hořčici, sůl, pepř, olej
2 větší cibule, nakrájené najemno
máslo a hladkou mouku na jíšku



Na oleji si připravíme cibulku dozlatova.
Plátky masa si lehce naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme připravenou hořčicí.
Pak skládáme náplň - vejce, okurku i kousek párku si připravíme na kraj masa a opatrně zabalíme do rolky, kterou obvážeme nití.
Všechny rolky vložíme na cibulku a zprudka je ze všech stran orestujeme. Když jsou zatáhlé, snížíme  teplotu, podlijeme troškou vody a dále dusíme. Tento proces opakujeme až do úplného změknutí masa, ale vodu přiléváme po troškách, aby se nám udělala chutná šťáva.
Když je maso uvařené, vyndáme jej, abychom odstranili nitě ( a dále ho udržujeme v teple) a také dochutili omáčku - osolíme, přidáme trošku láku z okurek, půl lžičky horčice a vychladlou jíšku, kterou jsme si předem udělali. Důkladně provaříme a můžeme podávat buď s rýží, nebo s knedlikem :-)




Komentáře

Oblíbené příspěvky