27. 5. 2015

Jahodovo-rebarborové galettes


Ve francouštině se pojmem "galettes" označují ploché, kulaté koláče z křehkého těsta. V Bretani tak označují palačinky ( placky) dělané z pohankové mouky, které byly po staletí základem stravy jejich obyvatel.
Galetky si můžeme připravit jak ve slané verzi, tak i sladké, což byl přesně můj případ :-) Sezóna jahod a rebarbory je v plném proudu, takže by byl obrovský hřích je nevyužít a neudělat z nich tuto sladko-kyselou dobrotu, která společně s křehoučkým těstem velmi zpříjemní váš den :-).
Můžete si upéct jednu velkou Galetku, nebo několik maličkých, nebo kombinaci obojího :-). Vše bude velmi efektní :-)




Těsto:
330g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
100g studeného másla, nakrájeného na kostičky
90-110 ml vody
špetka soli

Náplň:
250g jahod
200g rebarbory
50g borůvek
4 lžíce cukru
2 lžíce kukuřičného škrobu
hrst piško, rozdrcené, nebo rozmixované najemno
1 vejce, rozšlehané
cukr na posypání


Mouku prosyjeme do mísy, přidáme k ní moučkový cukr, sůl a nakrájené máslo. Ze všech ingrediencí uděláme drobenku. Nakonec přidáme vodu a vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme asi na hodinu do lednice.

Jahody si nakrájíme na menší kousky. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na asi 5mm špalíčky.
Jahody, rebarboru i borůvky dáme do mísy a jemně promícháme s cukrem a škrobem.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Na pomoučněné ploše vyválíme z těsa plát silný asi 4mm.  Buď si vykrojíme malá kolečka ( dělala jsem průměr asi 11cm), nebo uděláme jen jeden velký.

Jednotlivá kolečka si přendáme na plech vyložený pečícím papírem.

Každou plochu galetky posypeme lžičko rozdrcených piškot ( vsákne šťávu z ovoce) a na to naneseme náplň.
Okraje těsta přehneme přes 1/3 náplně a pečlivě přitlačíme, aby se během pečení galetky nerozevřely a potřeme je rozšlehaným vajíčkem. Nakonec posypeme Galetky cukrem a pečeme zhruba 25-30 minut. 























2 komentáře :