20. 5. 2015

Cheesecake s jahodovým mramorováním


Nadcházející období mám z celého roku nejraději :-) Na každém rohu voní čerstvé jahody, my si je budeme již brzy sklízet na zahrádce - syn téměř každý den kontroluje stav na záhonku a se vztyčeným ukazováčkem, což je naše heslo, že musíme ještě chvíli počkat, odchází, smířen, že ještě teda chvíli :-). Časopisy jsou plné receptů na jahodové dobtroty a tentokrát jsem neváhala dlouho a vyzkoušela rychle něco z toho aktuálního :-)
Po nějaké době jsem se  inspirovala časopisem Apetit. Recept jsem si upravila trochu podle svého :-). Vznikl z toho jeden ( neskromně musím říct)  z nejlepších cheesecaku, co jsem kdy udělala.... :-D Vevnitř je krásně vláčný a ani sušenkový základ není žádná dusivá
 hmota :-)
Co se týká jahodové náplně, asi jsem trochu šetřila, protože 400g  bylo na můj cheesecake moc a hodně jahodového pyré mi zbylo ( ale upotřebila jsem je, nic nepřišlo vniveč).  


Na toto množství jsem použila formu o průměru 20cm

Na korpus:

170g sušenek ( jestli máte domácí, použijte je, jinak já tentokrát musela do obchodu a použila BeBe sušenky)
80-90g másla, změklého, nebo rozpuštěného

Na náplň:

400g ricotty
250g mascarpone
3x vejce
160g cukru
1 lžíce vanilkového extraktu

Na jahody:

200g jahod
80g cukru

Nejprve si připravíme korpus.


Trouby si předehřejeme na 175 stupňů.

Sušenky si rozdrtíme, nebo rozmixujeme najemno, přidáme máslo a smícháme dohromady.  Formu jsem si zkusila ze zvědavosti vymazat máslem a vysypat hrubou moukou ( u sušenkového základu to jinak nedělám). Sušenkovou směs dáme do formy a rukou, nebo pomocí skleničky upěchujeme na dno.
Pečeme 10 minut a poté necháme vychladnout.

Jahody omyjeme, nakrájíme a smícháme s cukrem. Necháme chvíli ležet, jahody pustí šťávu a poté přendáme do mixéru a rozmixujeme na pyré.


V míse smícháme ricottu, mascarpone a cukr a vyšleháme dohladka. Postupně přidáváme vejce a vanilkový extrakt.


Asi třetinu sýrové směsi nalijeme na předpečeý korpus. Na to opatrně poklademe kapičky jahodového pyré a můžeme promíchat, aby vznikl mramor - já jsem trénovala na horní patro a zkoušela zdobení i doprostřed :-D.


Na jahody nalijeme opatrně i zbytek sýrové směsi, uhladíme na povrchu a můžeme

zdobit :-).
Začneme u okrajů, kde děláme pomocí lžičky, nebo zdobítka ( pipetka) tečky, které budeme postupně směrem ke středu zmenšovat. Nyní použijeme párátko, nebo špejli, kterou vedeme linku kolem dokola všemi tečkami.

Formu dáme do předem předehřáté trouby a pečeme cca 60-70 minut na 160 stupňů. Náplň by měla být pevná a  při zatřesení se lehce chvět. 


Necháme zcela vychladnout a dáme do lednice. Ideálně přes noc :-)
















2 komentáře :

  1. Mńááám :-D a ta bedýnka :-O , to jsi někde sehnala nebo je to homemade ;-) ?

    OdpovědětVymazat
  2. @gabriela hoffmannová
    Homemade Gabčo není, je koupená :-) Už jsem ji tentkrá použila ve výzvě na muffiny :-)

    OdpovědětVymazat