Naked cake


Je na čase odhodit svršky a svléknout se!!! Ne, nebojte nechystám se na to u sebe, ale řekla jsem si, že trochu upustím od všech trubiček, marcipánu a vším dalším, čím se zdobí obvod dortu a nechám ho pěkně tak, jak je - jen s krémem mezi jednotlivými patry :-).  A rozhodně to nebylo na škodu. V tomto případě nepravidelnost na efektu, řekla bych, rozhodně dodává, na chuti nic nemění a taky vám odpadne spousty času a nervů, jestli je vše uhlazeno tak jak má a nikde nic nečouhá a nevytéká :-).  
Prostě a jednoduše- je to trefa do černého a i já, která si vystačí jen s malým kouskem dortu, mám problém si nepřidat :-)


Korpus jsem pekla ve formě o průměru 20cm

Na těsto:
300g hladké mouky
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
130g cukru
85g másla, rozpuštěného
200ml mléka
3 lžíce kakaa
1 lžcíe kypřícího prášku

Na krém:
250g mascarpone
250ml smetany ke šlehání
100g cukru moučka
1 lžíce vanilkového extraktu

Dále budete potřebovat:
marmeládu ( ideálně lesní směs, borůvkovou... )
Amaretto
libovolné ovoce






Nejprve si z bílků vyšleháme pevný sníh, který dáme na chvíli stranou. 

Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny, do které budeme postupně zašlehávát rozpuštěné máslo.

Směs stále mixujeme  a pomalu přisypáváme mouku, společně s kypřícím práškem a kakaem, trošku podlijeme mlékem, aby nám mouka a kakao moc neprášilo. Smícháme,  dolijeme zbylé mléko. Měli bychom mít hustější směs, která ale lehce stéká. Pokud se vám bude zdát těsto moc husté, klidně přilijte ještě trošku mléka.

Nakonec opatrně vmícháme sníh. 

Formu si pečlivě vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou. Těsto nalijeme dovnitř a dámé péct do předehřáté trouby na 180 stupňů 30-40 minut. Průběžně kontrolujeme stav špejlí :-)
Když už se těsto na špejli nelepí, formu s korpusem vyndáme a necháme ho zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň.

Začneme se smetanou, kterou si vyšleháme dotuha.
Utřeme  si mascarpone s cukrem, přidáme vanilkový extrakt a postupně přimícháváme zlehka šlehačku. Všechno spojíme v jednolitou směs.

Vychladlý korpus si pomocí nože, nebo strunovým kráječem podélně rozřízneme na tři pravidelnější díly. Dáme si je stranou a začneme zdobit základní, spodní část.

Nejprve korpus trochu "pocákáme" Amarettem. Na to rozetřeme ve slabší a pravidelné vrstvě marmeládu a nakonec přidáme krém. Opatrně přiklopíme mezipatrem a postup opakujeme - Amaretto, marmeláda, krém a horní patro, na které naneseme už jen menší vrstvu krému.

Dáme do lednice a necháme vychladit ideálně do druhého dne.  

V poslední fázi už jen dozdobíme vrchní patro libovolným ovocem, zaprášíme moučkovým cukrem a můžeme podávat :-).



















Komentáře

  1. Ahoj Stepanko, to vypada luxusne! Delala jsem jednou kakaovy dort s ananasem a pres moji skepsi byl vynikajici i bez cokolady, a tento s kremem je trochu vyssi level;) Vyzkousim, az budu mit prilezitost! Mas nadherne fotky!

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji za pochvalu :-) Věřím, ža kombinace ananas/čokoládu neplechu rozhodně neudělá :-) Určitě to byla velká dobrota :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Ten dort nejen že vypadá nádherně, ale ještě lépe chutná! :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky