24. 5. 2015

Piškotovová roláda s pařížskou šlehačkou



Další úžasná inspirace od Apetitu, které se prostě nedalo odolat! A jako bonus ještě bez vážení!
Jahod prostě není nikdy dost a teď se podobných receptů musí využít, jak jen to jde :-). V lednici mám stále alespoň jedno balení v zásobě - už proto, že mi jen syn stále uzobává :-) Také si je ráda dávám k snídani k různým kaším ale hlavně....  miluju jahodové dezerty :-D.
Toto těsto je jedno z nejlepších, co jsem na roládu dělala :-) Je pružné, dobře se s ním pracuje a po upečení  nebylo místečko, kde by popraskala - jak jsem ho smotala, ve stejném "stavu" i 
rozmotala .......je ale pravda, že jsem ji v té utěrce měla srolovanou docela dlouho. 
Jiná kapitola byla ale náplň.... Ne chybou původního recept, ale samozřejmě mojí se mi při první pokusu o ušlehání docela srazila, takže veškerá další práce s ní byla naprosto zbytečná....
A jelikož byl už večer, v obchodě zavřeno a já v lednici jen jeden a půl kelímku smetany, musela jsem si holt vystačit s tím, co mám. 
Ve finále byla roláda výborná a moc nám chutnala, jen té náplně by snesla ještě o malinko víc :-).


5 vajec, bílky a žloutky oddělené ( původně bylo 6, ale 5 mi bohatě stačilo)
5-6 lžic krupicového cukru
5 lžic polohrubé mouky
1 lžíce kakaa
200-300g jahod
špetka prášku do pečiva

Na pařížskou šlehačku:
600ml smetany ke šlehání
300g čokolády (doporučuje se kombinace tmavé a mléčné půl na půl,já přidala ještě trošku nugátové)

Smetanu vlijeme do rendlíku a na mírném ohni zahřejeme. Mezitím si nalámeme čokoládu na kusy a když je smetana zahřátá, přihodíme ji do rendlíku. Mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Necháme vystydnout a dáme do lednice vychladit.

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů.

Z bílků si ušleháme tuhý, pevný sníh.

Žloutky s cukrem vyšleháme do světlé pěny. Postupně přidáváme prosátou mouku s kypřícím práškem a kakaem, nakonec lehce přimícháme sníh z bílků.

Plech si vyložíme pečícím papírem, vlijeme na něj těsto a stěrkou rozprostřeme těsto do všech stran.  Pečeme 8-10 minut.

Na pracovní plochu si připravíme hodně navlhčenou utěrku ( já ji namočím celou a hodně vyždímu) a  na ní list pečícího papíru, který lehce posypeme krupicovým cukrem.
Upečený korpus překlopíme na pocukrovaný papír a opatrně z něj sloupneme ten, na kterým se pekl.
Pomocí utěrky korpus srolujeme a necháme zcela vychladnout.

Jahody nakrájíme na plátky a vychlazenou pařížskou smetanu vyšleháme dotuha.

Roládu rozbalíme, potřemem větší částí  šlehačky na kterou položíme plátky jahod a zarolujeme.
Položíme spojem dolu a  potřeme zbylou šlehačkou.

Dáme chladit do lednice alespoň na hodinu, nejlépe přes noc. 

Nakonec roládu posypemem kakaem a dozdobíme jahodami. 













2 komentáře :

  1. Ahoj, Štěpánko! Já jsem další vařící-pečící Štěpánka a jsem ráda, že jsem narazila na tvůj blog. :) roláda vypadá famózně! :) Corculum♥

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Štěpánko :-) Jééé to je milé, tak to se můžeme teď vzájemně inspirovat :-). Děkuji :-) Je moc dobrá a těsto je super, netrhá se... doporučuji :-)

    OdpovědětVymazat