Quiche s rajčaty, rukolou a kuřecím masem



Quiche ( kiš) je známý jako typický francouzský pokrm.  Avšak né každý tuší, že slovo qiuche prý vzniklo odvozením od německého slova Kuchen, neboli koláč...
Quiche se skládá z těsta, které může být buď křehké koláčové, nebo listové. Oba druhy si dnes můžete koupit, ale já si těsto dělám ( to křehké, do listového se zatím nijak nehrnu) a není s tim až taková práce :-). Skládá se pouze ze dvou ingrediencí a to je mouka a másla v poměru 2:1.  Někdo si přidává i vejce, nebo alespoň žloutek, ale jeho absence v tomto receptu není vůbec znát :-).
Nejznámějším quichem je ten zvaný lorraine, nebo také lotrinský a jeho hlavními surovinami je slanina, smetana, sýr a vejce. 
Velkou výhodou těchto koláču ale je, že můžete vlastně kombinovat všechno se vším a udělat si svoji originální náplň přesně podle sebe a své chuti :-). 
Skvěle se hodí jak k obědu, tak i k večeři a pokud ho doplníte třeba  lehkým salátkem, ideální pokrm je zaručen :-). A ještě další velké plus - je výborný jak teplý, tak i studený :-)


Pekla jsem ve formě o průměru 28 cm


Křehké těsto:

200g hladké mouky
100g vychlazeného másla
2-3 lžíce studené vody
špetka soli


Náplň:

1-2 kuřecí prsa, podle velikosti a chuti na maso, nakrájené na malé kousky
sušená rajčata, já použila naložená ve skleničce, pokrájené  na tenčí plátky
hrst žlutých a hrst červených cherry rajčátek, rozpůlené na půl
rukola, množství podle chuti, já použila asi půlku z balení
3 vejce
200ml smetany ke šlehání 
100g mascarpone
sůl, pepř a orenáno

Mouku smícháme se solí, přidáme máslo, nakrájené na malé kousky a 2 lžíce vody. Vytvoříme hladké těsto, ze kterého uděláme kouli.  Zabalíme do folie a dáme asi na 2 hodiny do lednice.

Vychlazené těsto rozválíme a vyložíme do formy, kterou si nemusíme vymazávat. Těsto na dně formy propícháme nepravidelně vidličkou, položíme na něj pečící papír a nasypeme zátěž - fazole, čočku...., aby se těsto při pečení nevypouklo.





Korpus si předpečeme tzv. naslepo - troubu předehřejeme na 180 stupňů a pečeme asi 15 minut. Pak zátěž sundáme a dáme zpět do trouby na 5 minut.

V míse smícháme vejce, smetanu, mascarpone, sůl a vyšleháme až vznikne hladká, jednolitá směs.




Rajčata, maso i rukolu vyskládáme na předpečený korpus a zalijeme tekutou směsí. Pokud nám zbyly některé suroviny, můžeme je ještě přidat do formy. Posypeme oregánem a můžeme ještě dosolit.






Pečeme na 160-170 stupňů asi 40 minut. Povrch quiche by měl zezlátnout :-).











Komentáře

  1. @Gabriela Zárubová Děkuji :-) Je také moc dobrý - zatím nejlepší náplň, co jsem dělala :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky