7. 5. 2015

Skořicový koláč z podmáslí


Minulý týden jsem dělala jen v rychlosti na chuť bábovku z podmáslí. Nebyla špatná, ale zas až tak mě nenadchla. Pár dní nato jsem našla recept na tento skořicový koláč - skořici mám moc ráda a i když tam bylo opět podmáslí, rozhodla jsem se ho udělat :-).
Koláč není na přípravu nijak náročný, vypracuje se těsto, rozmixuje náplň, která se naleje na korpus a šup s ním do trouby :-). Takže ideální dezert, pokud máte málo času, nebo jako já malého pomocníka za zády, na noze, v náručí a podobně :-).
Asi budete v receptu hledat, stejně jako můj manžel, kakao, nebo čokoládu.... :-) Nic takového tam ale nenajdete! Tato barva je čistě a jenom od přidané skořice, která celému koláči s přehledem dominuje! A je to moc fajn, protože ta chuť je dokonalá a  já tento recept rozhodně přidávám do seznamu našich oblíbenců, které budu velmi často a ráda dělat znova :-).



Použila jsem formu o průměru 25 cm.

Na korpus:

280g hladké mouky
80g změklého másla
2 lžíce cukru
1 vejce
špetku soli
2-3 lžíce studené vody


Na náplň:

3 vejce
120g cukru
250ml podmáslí
40g změklého másla
3 -4 lžíce hladké mouky
1 lžíce vanilkového extraktu
2-3 lžíce mleté skořice


Nejprve si vypracujeme těsto.
Smícháme hladkou mouku, cukr a sůl. Postupně přidáváme změklé máslo, vajíčko a podle potřeby vodu. Vše zpracujeme do hladkého těsta, které vytvarujeme do koule, zabalíme do potravinářské fólie a dáme asi na 30 minut do lednice.

Mezitím si připravíme náplň.
Vejce a cukr vyšleháme do světlé pěny. Postupně do ní zapracujeme změklé máslo tak, aby tam nebyly žádné hrudky. Pomalu vlijeme podmáslí, přisypeme mouku a smícháme. Nakonec přidáme vanilkový extrakt, skořici a zpracujeme ji do směsi.

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.

Z lednice vyndáme vychladlé těsto. Na pomoučněné ploše vyválíme placku, kterou opatrně pomocí válečku přeneseme do formy, kterou není potřeba předem vymazávat. Těsto vtlačíme na dno formy a na okraje, na pár místech propícháme vidličkou a nalijeme skořicovou náplň.
Dáme do trouby a pečeme 40-50 minut. Necháme zcela vychladnout a pak už nezbývá nic jiného, než se do toho pustit :-).










Žádné komentáře :

Okomentovat