7. 6. 2015

Dort s jahodovo-jogurtovou pěnou



Ano.... s jahodami jsem prostě ještě neskončila a popravdě - užívám si jich víc a víc :-).
Jestli chcete mlsat i v takových vedrech, které nás v  poslední dny provázely, rozhodně doporučuji vyzkoušet tento lehoučký dortík s jahodami a jogurtem! Tahle vychlazená dobrota, vám v teplých dnech ( a samozřejmě i kdykoliv jindy) udělá prostě dobře! Je tak osvěžující, i když je v náplni téměř celé balení smetany  a piškot není rozhodně suchý a dusivý, ale naopak velmi vláčný a jemný :-)


Na množství surovin jsem použila formu o průměru 20cm

Korpus:
150g hladké mouky
40g kukuřičné škrobové moučky
120g cukru
50g másla, rozpuštěného
2 vejce
150ml mléka
1 lžička prášku na pečení
špetka soli
2 lžíce vanilkového extraktu


Jahodová pěna:
270g bílého jogurtu
250ml smetany ke šlehání
300g jahodového pyré
90g cukru
6 plátků želatiny


Jahodová glazura:

150ml jahodového pyré
50ml vody
30dkg cukru
2 plátky želatiny


Dále budeme potřebovat:
cca 12 kusů jahod, rozpůlených


Začneme s korpusem...

Smícháme mouku s kukuřičnou škrobovou moučkou a alespoň 2x prosyjeme přes síto. K mouce pak přidáme, kromě cukru i  ostatní sypké -  kypřící prášek i sůl.

Do mísy si rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a vyšleháme do světlé, husté pěny.  Po částech pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a vyšleháváme do té doby, než se vše nespojí.
Poté začneme postupně přisypávát sypkou směs a přilévat mléko.
Vše důkladně promícháme, aby nám nikde nevznikly hrudky a nakonec přidáme vanilkový extrakt.

A v tento moment jsem začala vlastně řešt, v čem budu korpus péct...
Když jsem podobný dort dělala někdy před rokem, po upečení a vychladnutí se mi dort odlepil od stěn a tím pádem se kýžený efekt s jahodami nedá moc udělat...
Takže jsem neriskovala... :-).

Čtvercový plech (23x23cm) si vyložíme pečícím papírem. Můžete použít samozřejmě i klasický, ale v tom případě neroztírejte těsto po celé ploše a snažte zachovat podobné rozměry - po upečení budeme totiž vykrajovat kruh o průměru 20cm.
Formu dáme do předehřáté trouby a pečeme cca 15-20 minut na 180 stupňů. Průběžně kontrolujeme špejlí :-).  Po upečení dáme stranou, necháme zcela vychladnout a vrhneme se na přípravu náplně :-).

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme asi 10 minut bobtnat. Poté želatinu "vyždímeme" a přihodíme do pyré z jahod. Dáme rozehřát asi na 10 vteřin do mikrovlnky, aby se želatinu rozpustila a poté důkladně zamícháme, než se kompletně vstřebá. Necháme zchladit.

Smetanu si vyšleháme dotuha a dáme na chvíli stranou.

Do mísy si dáme jogurt s cukrem a vyšleháme. Přilijeme jahodové pyré a nakonec zlehka vmícháme smetanu.

Přišel čas na vykrojení korpusu!
Z plechu sejemem pecící papír, přendáme ho na rovný povrch a pomocí dortové obruče vykrojíme kruh, který si přeneseme do dortové formy.

Po celém obvodu bude postupně skládat rozpůlené jahody - širší částí na povrch korpusu, špičkou nahoru.

Nakonec vše zalijeme připravenou náplní, tak aby jahody byly zakryté, ale ve formě nám zůstalo ještě trochu místa na poslední vrstvu. Pokud budete mít víc jahod, můžete si jich pár nakrájet na menší kousky a do náplně ledabyle přihodt.
Dáme do lednice na hodinu ztuhnout.

Poslední vrstvu si přpravíme stejným způsobem, jako náplň.
Želatinu si namočíme do vody a necháme nabobtnat. Poté vyždímeme, přihodíme do jahodového pyré a na 10 vteřin zahřejem.
Zamícháme, aby se želatina rozpustila, přidáme cukr a vodu a necháme vychladnout.
Celou směs opatrně vlijeme na vychladlou náplň a dáme do lednice alespoň na šest hodin ztuhnout.































2 komentáře :

  1. Ten je krásnej! Moc se Ti povedl, lehký, osvěžující a jahodový, tak má vypadat letní dezert.

    kdyzmamchut

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji moc Honey_star :-). Souhlasím :-) Tohle je i pro mě dokonalá kombinace letního dezertu :-)

    OdpovědětVymazat