30. 6. 2015

Dortíček s čokoládovou pěnou a lehkou panna cottou



Tento dezert nebyl původně vůbec v plánu :-). Vše honím ( skoro chci říct... jako obvykle) na poslední chvíli, ale nedá mi to se nezúčastnit :-). O čem je vlastně řeč ... :-)?
Obchodní řetězec Lidl vyhlásil letní kuchařskou výzvu Lidl Food Challenge. Je to soutěž pro food blogery, kteří mají za úkol vymyslet ze tří zadaných ingrediencí originální letní dezert!
Oněmi ingrediencemi  jsou: 
1.) vanilkové sušenky Tastino Petit Beurre 
2.) čokoláda na vaření FinnCarré
3.) sezónní ovoce

Ambice na výhru moc nemám, i když bych lhala, že hlavní cena v podobě kuchařského kurzu pod taktovkou Romana Pauluse by mě nelákala... lákala a moc :-). Ale jak už z názvu vypovídá - je to výzva a já mám výzvy moc ráda :-) A jelikož je Tasty Life na blogové scéně poměrně krátce a je to takový nováček, může si alespoň vyzkoušet, jaké to je ve společnosti "blogových profíků" a třeba se i něco přiučit :-).

Dlouho jsem si lámala hlavu co připravit, jaké suroviny zkombinovat, aby z toho vyšlo alespoň něco "přijatelného".  Z původního návrhu, kdy jsem si pořídila i formičky, jsem ustoupila, udělala něco uplně jiného, s čím jsem ale až tak spokojená nebyla ( narozdíl od manžela, který snědl skoro celý dort o průměru 20cm sám ...) , jsem se vrátila zase zpět na začátek, udělala menší úpravy, až vznikly tyto dortíčky. 
Základ tvoří křehké těsto ze sušenek, s vanilkovou esencí, prostřední část je lehká vyšlehaná čokoládová pěna, na kterou navazuje svěží smetanová panna cotta. Vše zakončené čerstvými jahodami a mátou :-).

Z uvedeného množství jsem měla 9 dortíků o průměru 5 cm

Na sušenkový základ:
60g vanilkových sušenk
30g másla, rozehřátého
1 lžička vanilkové esence

Na čokoládovou pěnu:
60g čokolády
2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
10g cukru

Na panna cottu:
250ml smetany ke šlehání
30g cukru
2 plátky želatiny
1 vanilkový lusk

Na dokončení:
jahoda, nakrájené na malé kousky
máta
moučkový cukr

V mixéru si rozdrtíme všechny sušenky hodně najemno. Vlijeme rozehřáté a vychladlé máslo, vanilkovou esenci a důkladně promícháme, aby nám vzniklo "drobenkové" těsto. 

Formičky si položíme na tvrdý povrch ( např. tác, prkénko), vystlaný alobalem. Na dno formičky nasypeme a poté pořádně namačkáme asi dvě až tři lžičky drobenky.

Čokoládu si nalámeme na menší kousky a necháme ji rozpustit ve vodní lázni. Sejmeme z ohně a jakmile trochu zchladne, vmícháme žloutky a promícháme.

Bílky si vyšleháme dotuha a poté k nim přisypeme cukr. Společně pak šleháme ještě asi 3 minuty, dokud není sníh lesklý a pevný.

Velmi zlehka přimícháme metličkou bílky k čokoládové směsi, aby se vše spojilo a nikde nezůstaly bílé "flíčky" sněhu ( dejte pozor, aby ona kýžená
nadýchaná pěna nesplaskla na pouhou hmotu).

Čokoládovou pěnu nalijeme asi do 1/2 výšky připravené formičky. Aby pozdější přechod mezi oběma barvami nebyl jen rovný ale spíš nepravidelný, můžeme si pomoci kouskem složeného alobalu, který vložíme do pěny a vytvarujeme dle potřeby. Vše dáme alespoň na hodinu zchladit do lednice.

Mezitím si připravíme panna cottu.
Želatinu si namočíme do vody a necháme alespoň deset minut nabobtnat.

Smetanu si přelijeme do rendlíku, přidáme cukr, dřeň z vanilkového lusku i lusk samotný a zahříváme  těsně pod pod varu a poté vypneme.
Želatinu vymačkamé, zbavíme přebytečné vody, přidáme do smetany a mícháme tak dlouho, než se kompletně rozpustí. 

Necháme vychladnout. 

Z lednice vyndáme vychladlou čokoládovou pěnu, odstraníme alobal a smetanovou směs opatrně rozlijeme do zbylého místa ve formičkách.

Dáme do lednice alespoň na tři hodiny, lépe však přes noc.

Než vyjmeme dortíky z formičky, přejedeme opatrně ostrým nožem po obvodu, aby se hmota oddělila od formičky. 

Jemným zatlačením na sušenkovou základnu vysuneme dortík z formičky.

Nakonec povrch dortíku dozdobíme  jahodami,  čerstvou mátou a pocukrujeme moučkovým cukrem.












Žádné komentáře :

Okomentovat