Krůtí prsa se šalvější, rajčaty a citronem


Další jídlo, které si píši na seznam a rozhodně zase zopakuji :-) A jasný ukazatel toho, že se to dá jíst a je to dobré, je můj malý syn, který je v jídle dost vybíravý a ne se vším se mu zavděčim....  To pak sní dvě, tři lžičky a s razancí jeho vlastní mi v uších zní jeho důrazné NĚ!!! A přesto prostě vlak nejede, mašíruje si to do ložnice a hurá " po obědě" spát :-). 
Tohle ale není ten případ! Vůbec nechci říct, že když to jí dvouleté dítě, je to bez chuti a bez šmaku - právě naopak :-) Jestli máte rádi bylinky, tak v tomto jídle jasně vládne šalvěj, která se v chuti rozhodně neztratí!
Uvedené množství vám vystačí na 3-4 porce, jen je potřeba si hlídat tekutinu v hrnci! Já jsem moc nepřilévala, pořád se mi to zdálo tak akorád a ve finále bych snesla klidně trošku víc omáčky - takhle to vyšlo opravdu akorát :-)


600g krůtích prsou
olivový olej
1 lžíce másla
1 palička česneku, neoloupaná a přepůlená horizontálně
cca 150g cherry rajčátek
kůra z 1/2 citronu
2 stonky šalvěje
200ml suchého bílého vína
500ml kuřecího vývaru
sůl, pepř


Maso omyjeme, nakrájíme na větší kostky, osolíme a můžeme lehce opepřit.

Na rozpáleném oleji osmaheneme krůtí maso ze všech stran dozlatova. Přidáme máslo, česnek, rajčata, citronovou kůru, šalvěj a restujeme, dokud rajčata nepustí šťávu.
Poté podlijeme bílým vínem a povařím, než se víno neodpaří. Přilijeme kuřecí vývar, přikryme pokličkou a pomalu dusíme cca 1 hodinu, než bude maso měkké. 

Maso průběžně podlévejte vodou, nebo vývarem, tak aby třetina masa byla stále ponořená v tekutině. 

Když je maso měkké, vyndáme ho, šťávu přecedíme přes síto, vhodíme do ní oříšek másla a povaříme ještě zhruba 10-15 minut.  Šťáva by měla postupně houstnout. 

Podáváme s rýží :-)









Komentáře

Oblíbené příspěvky