14. 6. 2015

Panna cotta s rebarborou a lesními plody


Panna cottu máme doma moc rádi! Často si ji doma děláme (dělám a pak společně jím :-)

Když vás honí mlsná na něco hříšně dobrého, není snad jednodušší recept, než je právě panna cotta! Pravda, je to jednoduché, rychlé na přípravu, ale na konečnou fázi si musíme trochu déle počkat, než nám tato italská delikatesa ztuhne ( a obzvlášť pokud budete dělat tři vrstvy, tak jako já :-) Ale kdo si počká, ten se dočká a čekání za to opravdu stojí :-). Panna cottu můžu na jakýkoliv způsob:-) Moc mě baví právě ta rozmanitost s jakou příchutí,  v jaké barvně, nebo s jakým ovocem si jí můžete připravit...  Fantazii se meze nekladou, takže možných chuťových variant je téměř nepřeberné množství :-).
Tentokrát jsem připravila panna cottu s rebarborou a lesními plody :-) Tyto dvě chutě se úžasně doplňují!!! Jemná smetanová panna cotta a k tomu lehce nakyslou rebarboru s lesními plody :-).
Další dobrota, která vás v letních měsících a teplých dnech příjemně osvěží :-)

Toto množství mi vyšlo na čtyři skleničky :-)

500ml smetany ke šlehání
40g cukru
1 vanilkový lusk
4 plátky želatiny

2 řapíky rebarbory
2dcl červeného vína
1 lžíce cukru
1 větší hrst lesních plodů ( maliny, ostružiny, borůvky, jahody - čerstvé, nebo maražené)
2 plátky želatiny
oříšek másla


Nejprve si připravíme omáčku:

Dva plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat.

Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na asi centrimetrové špalíky.
V kastrůlku rozpustíme máslo a rebarboru na ní krátce orestujeme. Přilijeme červené víno, alkohol necháme vyvařit a dusíme do té doby, než rebarbora nezměkne. Nakonec přidáme ovoce, cukr a ještě krátce povaříme. Vše nakonec rozmixujeme.
Sejmeme z plotny a do směsi vhodíme vyždímané plátky želatiny. Důkladně promícháme, aby se rozpustila a poté nalijeme první vrstvu do připravených skleniček ( 1/3 množství si ještě necháme stranou na poslední patro). Necháme zchladnout a dáme alespoň na hodinu do lednice.

Je na čase připravit smetanový krém :-).

Z lednice si vyndáme skleničky s rebarborovou směsí a necháme je chvíli při pokojové teplotě.

Čtyři plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat.

Smetanu, cukr, dřeň z vanilkového lusku i samotnou slupku dáme do kastrůlku a zlehka přivedeme k varu. Poté sejmeme a do kastrůlky přihodíme vyždímanou želatinu - rozmícháme, aby nikde nebyly kousky. 

Necháme trochu zchladnout a poté velmi opatrně naléváme na směs z rebarbory ( můžete použít trychtýř, abyste si nezamazali skleničku a také aby proud nebyl tak silný).  Necháme zcela vychladnout a dáme chladit do lednice, alespon 3 hodiny.

Jelikož zbylá směs bude už asi trošku tužší, můžeme si ji lehce rozehřát a když je smetana ztuhlá, navrstvíme poslední patro s rebarborou a přendáme opět do lednice :-).

Nakonec ozdobíme ovocem :-)













2 komentáře :