28. 6. 2015

Tagliatelle s liškami



Jsme vášnivý houbaři ( a také konzumenti)! Tedy hlavně manžel, ale nedá mu moc práce, abych také nepodlehla... :-).  Je pravda, že když už v květnu přijde s tím, že bychom mohli na májovky, moc mě to nebere... ale když už je sezóna, do lesa zavítáme i několikrát
 týdně:-). Proto když se minulý týden vrátil z procházky s pejskem s tím, že už našel lišky, neváhali jsme a odpoledne vyrazili směr na naše liščí místo, odkud povětšinou neodcházíme s prázdnou :-) A ani tentokrát tomu nebylo jinak! A na to, že je  začátek sezony,  jeden malý, plný dětský košíček není vůbec špatné skóre! Z lesa jsme odcházeli velmi spokojeni a hlavně s vidinou toho, že o zítřejší oběd máme postaráno :-).

Lišky jsou naše oblíbené houby, takže i když jsou houbové žně, jsou to ty jediné, které nesušíme, ale zpracováváme je hned vychutnáme si hned jejich čerstvost. Tentokrát
jsem volila jednoduchou a také rychlou úpravu a ke zvýraznění chuti jsem použila trochu portského vína a tymián. Pro mě je tohle super kombinace a chuť hub to rozhodně ještě oživý!



Na tři porce budete potřebovat:



250-300g těstovin tagliatelle
lišky ( množství jsem nevážila, přidejte podle chuti :-) )
1 malou cibuli, nakrájenou nadrobno
40-50ml portského vína
150-200ml smetany ke šlehání
snítku tymiánu
parmazán
sůl
máslo

























Na hlubší pánvi necháme rozpustit máslo a smažíme na něm cibulku až začne být sklovitá. Přihodíme nakrájené lišky, dusíme asi 5 minut, než změknou a poté přilijeme portské víno a tymián. 

Necháme lehce probublávat, aby se odpařil alkohol.

Mezitím si dáme vařit do vroucí osolené vody tagliatelle.

K houbové směsi přilijeme smetanu, osolíme a necháme povařit 10-15 minut. Omáčka by nám měla lehce zhoustnout ( pokud byste chtěli mít omáčku hustější, stačí rozmíchat lžičku kukuřičného škrobu v trošce vody, důkladně promíchat a provařit). V případě potřeby můžeme dolít trochu vody.

Uvařené těstoviny slijeme a přidáme do omáčky. Zlehka promícháme a můžeme
 prostírat :-). Na talíři dochutíme čerstvě nastrouhaným parmazánem a lístky tymiánu :-).

















Žádné komentáře :

Okomentovat