14. 7. 2015

Arašídové mini cheesecakes


Měla jsem udělat nějaký cheesecake.... No jo, ono se to řekne cheesecake, ale jaký, s jakou příchutí a pečený, nebo nepečený...?
Mám moc ráda jídla/dezerty, které se dají dělat hodně často dokola, ale pokaždé jsou jiné.  A cheesecake k této skupině jednoznačně patří. Jde ho udělat 100x ale pokaždé může být uplně jiný a to mě na tom moc baví!
Tentokrát jsem váhala mezi dvěma ( ten druhý třeba přijde časem také) ale nakonec to vyhrál právě tento arašídový! Arašídové máslo jsem měla ve špajzu, když jsem si ho koupila jako hlavní surovinu k něčemu, co si už ani nepamatuji co bylo... každopádně "to" jsem nakonec nedělala a sklenička tam zůstala stát zavřená až se na ní začalo skoro prášit :-D,
Tentokrát jsem ji tedy už využila a dobře jsem udělala :-). Z jednoho cheesecaku jich bylo nakonec několik a to ve verzi mini ( musím přeci využít nově koupené formičky :-D ) a toto podání mi přijde velmi praktické! Nemusíte nic řezat, každému hostu nabídnete jeden celý a je to vlastně super, tak proč to nevyzkoušet :-)!
Jo.... a pokud byste náhodou neměli formičky nezoufejte a rozhodně nic nezahazujte - můžete si udělat samozřejmě klasickou velikost jednoho báječného cheesecaku :-)

Na korpus:
130g sušenek typu Bebe, nebo lépe, pokud zrovna máte domácí máslové
70g másla, změklého, nebo rozpuštěného
1 lžička vanilkového extraktu

Na náplň:
250g mascarpone
170g tučného tvarohu ( ve vaničce)
1 lžíce arašídového másla
75g cukru
2 vejce

Na čokoládovou polevu:
100ml smetany ke šlehání
100g čokolády, nalámanou na kostičky

Navíc:
1 lžička arašídového másla
50g mascarpone
smetana ke šlehání
1 lžička cukru

V ručním mixéru si rozmixujeme sušenky co nejvíc na jemno.  Přidáme vanilkový extrakt a  máslo - já si práci v tomto připadě trošku zjednodušuji - máslo dám do hrnečku a na pár sekund vložím do mikrovlnky, kde se mi krásně rozpustí, pak jen přiliji  k sušenkám, rukama pečlivě promíchám až nám vznikne drobenka. 

Pokud máte formičky, které mají dno, nemusíte nic řešit. Ty moje jsou ale bez dna, tudíž se musí místo toho něco vymyslet :-) A není nic jednoduššího než alobal. 
Na plech si položíme raději ve dvou vrstávh alobal, vyskládáme formičky a plníme připravenou sušenkovou směsí,  kterou pomocí lžičky upěchujeme, aby výsledná výška korpusu byla 2-3 cm. 

Vyšleháme cukr s vajíčky. Poté přidáme mascarpone, tvaroh a arašídového máslo a všechny suroviny smícháme v jednolitou směs.  Tu potom nalijeme do formiček na sušenkový základ.

Plech přendáme do vyhřáté trouby a pečeme na 160 stupňů 30-40 minut.

Malé cheesecaky necháme zcela vychladnout a poté je opatrně vyndáme z formiček.

Smetanu si dáme do rendlíku a zahřejeme těsně pod bod varu. Sundáme z kamen  a vhodíme do ní připravenou čokoládu. Metličkou mícháme, dokus se nám všechna čokoláda nerozpustí a poleva nesjednotí. Aby nebyla čokoláda moc řídká a navrchu nám držela, necháme ji trochu zchladit a až poté poléváme povrch každého cheesecaku. 

Mascarpone, cukr a arašídové máslo vyšleháme dohromady a podle potřeby maličko zředíme smetanou - měla by nám vzniknou středně tuhá směs. Pomocí lžíce přendáme do cukrářského sáčku ( stejně dobře nám poslouží i igelitový pytlik  s ustřiženým růžkem) a dozdobíme každý cheesecake.














6 komentářů :

  1. Krása jako vždy :) hmmmm hned bych si dala

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Jani :-) Moc děkuji za tak krásnou pochvalu :-) Rozhodně doporučuji vyzkoušet a věřím, že budou chutnat ( z těchto stránek doporučuji vždy vše, ale dávám sem jen odzkoušené a prověřené recepty :-D )

    OdpovědětVymazat
  3. na koľko kusov formičiek je to množstvo? ďakujem :) helena

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Heleno, mám 5 formiček, takže ty jsem zaplnila a zbytek se mi vešel do formičky o průměru 12cm :-)

    OdpovědětVymazat
  5. moc rada bych tento recept vyzkousela, ale mam jen dortovou formu. vite alespon priblizne, jaky prumer je vhodny pro toto mnozstvi? dekuji t.

    OdpovědětVymazat
  6. Uděla bych asi do formy o přůměru plus mínus 20 cm, to by mělo být tak akorád :-)

    OdpovědětVymazat