8. 7. 2015

Citronová pěna



V těchto děsných úděsných parnech jsme vyrazili s rodinkou na prodloužený víkend do Budapeště. Na chystanou a dlouze plánovanou ochutnávku místní gastronomie ale bohužel nedošlo! Jídlo bylo to poslední, co mě v těch úmorných 40-ti stupňových vedrech zajímalo a představa, že si dám, byť jistě vynikající například guláš mě odrovnávala okamžitě :-D Takže ochutnávka někdy příště a teď se vraťme rychle zase k nám :-) Vaření už mi docela chybělo a já přemýšlela, co bychom si do nadcházejícího opět velmi slunečného dne dali dobrého na zub! Nechtělo se mi nic péct - to byla hlavní má podmínka :-D Takže to musí být něco rychlého, nepečeného, osvěžujícího, dobrého a ..... a byla z toho tato krásně nadýchaná a naprosto svěží citronová pěna!
Pravda je ta, že u sporáku budete přeci jenom chvíli stát, ale rozhodně vám to nezabere déle, než 3-4 minuty! Je potřeba zpracovat žloutky - ve vodní lázni a  i když žloutky projdou jakousi tepelnou úpravou, rozhodně doporučuji mít čerstvá vejce! Já mám v lednici vajíčka od souseda, takže přesně vím, co jsou zač :-).
Takže.... až zase přijdou vedra, vy budete chtít mlsat, ale moc se s tim nedělat, zvolte tuhle lehkou dobrotu a slibuji, že neskončíte dřív, než až když bude sklenička prázdná :-).


Na 4 pohárky budete potřebovat:

3 žloutky
30- 45g cukru (10- 15g na každý žloutek) záleží podle chuti
šťáva z 1 1/2 citronu ( menší)
250ml smetany ke šlehání

Elektrickým mixém si vyšleháme žloutky s cukrem  do světlé pěny. Přidáme citronovou šťávu a lehce vmícháme :-)

Připravíme si kastrůlek s vodou, na něj položíme misku, tak aby byla celá plocha kastrůlku zakryta a do misky vlijeme žloutkovou směs. 
Začneme vařit vodu, vezmeme si metličku a za stálého míchání necháme žloutky zhoustnout. Dejte ale pozor, aby tam žloutky nezůstaly moc dlouho!!! Měli byste z nich potom už jen jakási sladká míchaná vejce  a to rozhodně není to, co potřebujeme :-D.
Sundáme z kamen a za častého míchání necháme zcela vychladnout.

V míse si vyšleháme smetanu dotuha a poté ji po částech, zlehka vmícháme do vychladlé vaječné směsi. Opatrně promícháme, aby pěna zůstala stále nadýchaná a vše se spojila.

Nalijeme do připravených skleniček, nebo pohárků a dáme alespoň na hodinu vychladit do lednice.

Podáváme např. s malinami a pistáciovými oříšky.















A něco málo z backstage..... takhle to vypadá, když vám někdo krade rekvizity, konrétně maliny :-D












Žádné komentáře :

Okomentovat