12. 7. 2015

Tartaletky s kokosovým krémem



Ač krém na fotce alespoň barevně nevypadá moc jako kokosový, opak je pravdou :-) Jen jsem do něj použila domácí vejce, krásně žluťoučká a ta celý krém takto
 parádně obarvila :-).
Jak podotkl můj manžel, když jsem vyzvídala, jak mu tento pokus chutná, těsto je jako papír! Krásně křehké,  jemné a křupavé! A má pravdu:-) Jen by prý mohlo být sladší! ALe to jsem ho poučila, že to těsto až tak sladké být nemusí :-D Stačí cukr v náplni, který je myslím, víc než dostatečný :-) A již zmiňová náplň? Jedno velké mňam :-) Kokos je v něm zastoupen docela dost - jak v tekutém skupenství, tak i v tuhém, ale v celkovém výsledku není uplně ten nejvýraznější:-). Celkově je vše vyváženo v jemný, lahodný krém, který ve výsledku doplní kyselá chuť např. červeného rybízu :-).

Surovniny jsou na 12 tartaletek o průměru 4-5 cm

na těsto:
200g hladké mouky
50g másla, změklého
1 vejce
1 lžička cukru
10-20 ml mléka 

na krém:
2 žloutky
60g cukru
30g kukuřičného škrobu
230ml kokosového mléka
3-4 lžíce strouhaného kokosu

dále:
ovoce na ozdobení - třešeň, rybíz, jablko, nebo jakékoliv sezónní ovoce
strouhaný kokos
meduňka

Mouku smícháme s cukrem, přidáme vejce, máslo a propracujeme vláčné těsto. 
Pokud by bylo potřeba, můžeme přidat trochu mléka, ale ne více, než je uvedené - těsto by pak doslova plavalo... :-).
Zabalíme do fólie a dáme na hodinu do lednice.

Poté si těsto vyválím na tenkou placku, ze které vykrajujeme kolečka a ta opatrně přendáme do tartaletkové formičky. Pečlivě prsty vtlačíme těsto na dno i do stran a trochu propícháme vidličkou.

Formičky přendáme na plech a dáme do předehřáté trouby. Pečeme na 170 stupňů, 10-15 minut. Poté vyndáme z trouby a necháme vychladnout

Mezitím si připravíme náplň. 

Žloutky smícháme v kastrůlku s kokosovým mlékem, metličkou je rozmícháme. Přidáme cukr a škrob, dáme na kamna a za stálého míchání necháme krém zhoustnout do požadované konzisence. Kdyby se vám zdál krém moc tuhý, přilijte do něj trochu kokosového mléka a rozmíchejte :-).
Necháme zcela vychladnout.

Nezbývá nám nic jiného, než naplnit připravené košíčky. Cukrářský sáček, nebo obyčejný igelitový pytlík s ustřiženým rohem naplníme krémem  a rovnoměrně naneseme na  jednotlivé korpusy.

Nakonec dozdobíme ovocem, posypeme strouhaným kokosem a natrhanou meduňkou :-).



















4 komentáře :

  1. Kosicky jsi pekla bez zatizeni? A nesjelo ti testo dolu do placicky??

    vypadaj krasne:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Díky :-) Ano, pekla jsem bez zátěže a těsto zůstalo krásně na na stranách - ani se nehlo :-)

    OdpovědětVymazat