28. 7. 2015

Vepřové maso na hořčičné omáčce



Vepřové maso u nás jíme opravdu minimálně a není uplně na seznamu TOP. Čas od času si ho ale dáme a jelikož už uběhl nějaký ten čas kdy jsme ho měli naposledy, nápadů a inspirace také moc nebylo, tak jsem jako oběd zvolila právě vepřové pečeně s výraznou hořčičnou omáčkou a tymiánem! 
Jestli nemáte moc rádi bylinky v pokrmech, nebo více aromatická jídla, tymián, ač je v receptu uveden pouze jeden stonek, vynechte... Né že by to nebylo dobré ( bála jsem se hlavně, jestli bude baštit syn - ale ano, baštil a snědl skoro celou svojí porci), ale chuť této aromatické bylinky je tam prostě znát :-). 
Ve finále je celková chuť zjemněna zakysanou smetanou (můžete použít i jemnější,  klasickou - 30-ti procentní).
Velkou výhodou tohoto jídla je, že nemusíte stát u plotny celé dopoledne a během hodinky máte vlastně hotovo - žádné zvláštní přípravy, teda kromě marinády, kde se vepřové kousky asi hodinu, až dvě máchají :-). 
Ale toho si pak nemusíte vůbec všímát a můžete čas využít jinak (lépe:-) )?




cca 400g vepřové pečeně bez kosti ( já jsem z toho udělala pět slabších plátků)
3 lžíce dijonské hořčice
1 lžička sladké papriky
sůl, pepř
2-3 lžíce olivového oleje
1 větší cibule, nakrájenou na kostičky
150 g slaniny
200ml bílého suchého vína
1-2 lžíce zakysané smetany
1 větvička čerstvého tymiánu

Nejprve si připravíme marinádu: dijonskou hořčici, olivový olej, papriku, sůl,  pepř a trochu bílého vína  smícháme dohromady, aby nám vznikla řidší kašička :-) 
Do marinády přidáme plátky masa, důkladně v ní namočíme každý kousek a necháme hodinu až dvě ležet.

Na suché pánvi orestujem slaninu, nakrájenou na kostičku, dozlatova. Jakmile je slanina hotová, vyjmeme ji z pánve na talíř stranou.
Pokud jste měli slaninu tučnější a zůstal na pánvi  tuk, rovnou na něj přihodíme cibuli a restujeme také dozlatova. Pokud slanina byla libová, přilijeme ještě trochu olivového oleje a cibuli uděláme na něm.
Hotovou cibulku také sundáme z pánve  a dáme stranou ke slanině.
Přidáme kapku olivového oleje a na něm zprudka orestujeme plátky masa. Stačí 3 minutky z každé strany. Poté sundáme a přidáme na talíř ke slanině a cibuli.

Na pánev nalijeme zbytek bílého vína, smícháme s výpekem ze slaniny, cibulky a masa a chvíli vaříme, než se odpaří alkohol.
Hned poté do pánve vrátíme maso, slaninu a cibulku, podlijeme trochou vody, přidáme zbytek marinády, přikryjeme pokličkou a dusíme asi 30 minut.

Poté maso opět vyjmeme z pánve, vezmeme si tyčový mixér a omáčku jemně rozmixujeme.
Přidáme lžíci smetany, větvičku tymiánu, vrátíme maso, podle potřeby můžeme dosolit.
Stačí jen 5 minut prohřát a můžeme podávat s rýží, nebo s pečeným bramborem :-)









Žádné komentáře :

Okomentovat