Krevety s dipem ze sušených rajčat


Nejprve jsem měla v plánu udělat pouze rajčatový dip ( podle mého manžela něco jako rajčatový hummus :-) ) a k tomu ďobat kousky čerstvé zeleniny. Ale už dlouho jsem měla v hlavě a hlavně teda velkou chuť udělat krevety.  A jelikož dip byl připraven od dopoledne a my měli cestu do obchodu, nezaváhala jsem a téměř jako první házela balíček krevet do košíku s vidinou toho, že se k lehce pikantnímu dipu ze sušených rajčat budou skvěle hodit a vzájemně se doplňovat :-).

Obvykle kupuji krevety čerstvé. Tentokrát jsem ale musela sáhnout po balíčku do mrazáku, protože pult s mořskými rybami a plody zel téměř prázdnotou... Jednu výhodu to určitě ale mělo - krevety byly již zcela připraveny k přípravě, takže mě odpadla práce s jejich čištěním a hledáním někdy tak těžko viditelného střívka :-D


Rajčatový dip:
200g sušených rajčat ( použila jsem naložená v oleji)
150g řeckého bílého jogurtu
80g bílých fazolí (naložené ve slaném nálevu)
1-2 lžíce oleje ( můžete použít olej z rajčat)
trošku vody na rozředění
špetku soli
pár lístků bazalky

dále:
krevety
hrst cherry rajčátek, rozpůlených
stroužek česneku, nakrájený na plátky
sůl


Rajčata vyndáme ze skleničky, důkladně opláchneme vodou, abychom odstranili olej a přendáme do misky s teplou vodou, kde je necháme chvíli odstát. Zbavíme se tak ještě zbývajícího oleje a rajčata budou o trošku měkčí.

Poté je dáme spolu s fazolemi, bazalkou a jogurtem do mixéru a rozmixujeme najemno. Přilijeme olej a vodu a mixujeme znovu, abychom dosáhli jemné  kašovité konzistence. Dochutíme solí a dáme do lednice alespoň na hodinu vychladit. 

Rozpálíme si pánev a vlijeme na ní trošku olivového oleje. Přihodíme omyté krevety, rozpůlená cherry rajčátka a plátky česneku. Restujeme né déle než tři minuty. Nakonec podlijeme trochou vody a necháme už jen chvilinku prohřát.

Krevety můžeme napíchnout na připravené špejle a podávat společně s vychlazeným rajčatovým dipem :-).














Komentáře

Oblíbené příspěvky