20. 8. 2015

Meruňkový koláč


Stromy s meruňkami se letos pod  tíhou bohaté úrody doslova prohýbaly! Jejich sezóna bude pomaličku končit, ale určitě byste s nimi mohli ještě něco stihnout :-)
Zmrzlinu jsem vám již představila, marmeláda je hotová,  meruňkový kompot také ( přijde vhod zejména v zimě), jedno kolo meruňkových knedlíků již také proběhlo... nezbývá než si něco upéct :-).

Tento koláč je z řady těch, kdy se na předpečený korpus nalije smetanová zálivka a celé se to poté znovu peče. Směs vajíček, smetany,jogurtu a cukru vytvoří na koláči neskutečně dobrou a vláčnou vrstvu ( ke které skvěle sedí lehká kyselost čerstvých meruněk), u které si mnozí lámou hlavu, co je to vlastně za náplň :-)?
Tekuté směsi se na korpus lije docela velké množství, takže si rozhodně opatřete formu, která nepropouští, nebo ji alespoň položte plech, který případné úbytky zachytí a ty vám v první řadě neznečistí troubu a také předejte pořádnému smradu v bytě :-)


Pekla jsem ve formě o průměru 20cm

Těsto:
200g hladké mouky
100g cukru
1 lžička prášku do pečiva
100g studeného másla, nakrájeného na kostky

Zálivka:
200ml smetany
120g bílého jogurtu
2 vejce
100g hnědého cukru
1 lžička vanilkového extraktu


Drobenka:
120g hrubé mouky
60g moučkového cukru
špetku skořice
60g rozpuštěného másla

Navíc:
350-400g meruněk, rozpůlených




V míse smícháme všechny suché ingredience na těsto - mouku, cukr a prášek do pečiva. Přidáme máslo, které buď ručně, nebo v robotu zamícháme do sypké směsy. Nemějte obavy, že se vám nebude dařit dát těsto "dohromady". Je to tak správně, těsto by mělo mít konzistenci drobenky. Důležité je, aby se máslo dobře propracovalo s moukou a nikde nezůstaly jeho kousky.

Asi 3/4 těsta přendáme do formy a prsty ho rozprostřeme na dno a také na okraje. Na to položíme rozpůlené meruňky - volná místa můžeme doplnit druhou řadou. Nakonec na meruňky nasypeme zbytek těsta - lehce přitlačíme a dáme do rozehřáté trouby. Pečeme na 180 stupňů asi 20 minut. 

Mezitím si připravíme zálivku. Ve střední míse smícháme smetanu, jogurt, vajíčka, cukr a vanilkový extrakt  a lehce ji vyšleháme. Dáme na chvíli stranou.

Jakmile je koláč po 20-ti minutách předpečený, vyndáme ho z trouby a smetanovou zálivku na něj vlijeme.  Vrátíme zpět do trouby a pečeme 25 minut.

Zatím si připravíme drobenku. Aby zůstala pevná a neslila se v jedno těsto, měl by se dodržet základní poměr, který je 2:1:1. Tzn. dva díly mouky, jeded cukru a jeden másla. 
Já osobně drobeku připravuji většinou tak nějak od oka a určitě i vy na ní máte ten svůj recept a poměr jednotlivých ingrediencí:-) 
Drobenku připravíme klasickým způsobem - smícháme mouku s moučkovým cukrem, přidáme skořici a rozpuštěné máslo. Promícháme vidličkou tak, aby vznikly menší "žmolky":-)

Jestliže uplynula potřebná doba, co je koláč v troubě, vyndáme ho a bohatě zasypeme připravenou drobenkou. Vrátíme hned do trouby (naposledy :-) ) a dopečeme 25 minut.






















Žádné komentáře :

Okomentovat