17. 8. 2015

Ovocné pohárky s piškotem a mascarpone


Další z řady spíše letních dezertů, připomínající, alespoň trošičku známé a oblíbené tiramisu :-). V tomto případě jsem ale místo cukrářských piškotů upekla výborný piškotový krém a do jedné řady přidala ještě sezónní ovoce, které tomu celému přidalo neskutečnou svěžest :-).
Ač se u nás tahle dobrota moc dlouho neohřála, přesto vydržela alespoň jedna sklenička, kde jsem se přesvědčila, že po uležení piškot nasákne vlhkost z mascarpone a je úžasně vláčný ( a to ani sám o sobě není žádná suchá "dusivka"). Stejné těsto jsem použila v receptu na tento dort a velmi se mi osvědčilo, takže jsem nyní neexperimentovala a šla najisto :-)
Jo..... a pokud nebude počítat přípravu piškotu ( který si můžete předpéct i den předem), je to zase jedna velká  a dobrá rychlovka:-)



Piškot:
150g hladké mouky
40g kukuřičné škrobové moučky

90g cukru
50g másla, rozpuštěného
2 vejce
150ml mléka
1 lžička prášku na pečení
špetka soli
2 lžíce vanilkového extraktu


Krém:
250g mascarpone
1 vejce, žloutek a bílek zvlášť
20g cukru
1 žička vanilkového extraktu

Na dokončení:
sezónní ovoce





Smícháme mouku s kukuřičnou škrobovou moučkou a alespoň 2x prosyjeme přes síto. K mouce pak přidáme, kromě cukru i  ostatní sypké -  kypřící prášek a sůl.

Do mísy si rozklepneme vajíčka, přisypeme cukr a vyšleháme do světlé, husté pěny.  Po částech pomalu přiléváme rozpuštěné a vychladlé máslo a vyšleháváme do té doby, než se vše nespojí.
Poté začneme postupně přisypávát sypkou směs a přilévat mléko.
Vše důkladně promícháme, aby nám nikde nevznikly hrudky a nakonec přidáme vanilkový extrakt.


Těsto nalijeme do předem vymazaného a hladkou moukou vysypaného plechu. Já jsem použila klasický plech do trouby, ale nevyužila jsem celou jeho plochu - těsto jsem si nalila doprostřed na jedno místo a stěrkou opatrně vrstvila do stran, aby plocha zabrala asi 3/4 plechu. 
Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 170 stupňů cca 15 minut. Jestli je piškot hotov, můžete otestovat vsunutím špejle :-). Je-li suchá, nečekejte a vyndavejte :-). 

Piškot necháme zcela vychladnout a poté z něj vykrajujeme dostatečně velká kolečka, aby se nám vešla do pohárků :-)

Zatímco bude piškot chladnout, připravíme si krém :-)

K bílku přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh, která si dáme na chvíli stranou.

Žloutek s cukrem dáme do mísy a šleháme do té doby, než nám vznikne světlá, hustější pěna. Přidáme mascarpone i vanilkový extrakt a celé důkladně promixujeme.  Nakonec přidáme nachystaný sníh z bílku a jemně vmícháme do směsi tak, aby se vše spojilo. 

Nezbývá nic jiného, než vrstvit do připravených skleniček. Na dno položíme kolečko piškotu, na něj vrstvu krému z mascarpone a ovoce. To celé opakujeme ještě jednou, zakončujeme ovocnou vrstvou, kde můžeme přidat lístky máty, nebo lehce pocukrovat :-).



















Žádné komentáře :

Okomentovat