Polentový koláč s cherry rajčátky a bazalkou



Polenta není nic míň a nic víc, než vařená kukuřičná kaše. U nás se prodává nejčastěji jako instatní, kdy její  příprava trvá několik málo minut, oproti té klasické, která potřebuje na uvaření asi 20 minut. Ale to jsem zatím nezkoušela a nemám na sto pro odzkoušené :-)
K dostání  je hlavně v obchodech se zdravou výživou, ale seženete ji i ve velkých obchodních řetězcích, nebo drogérii. 

Nejrozšířenější je hlavně v severní Itálii, kde patří mezi stálice místního jídelníčku!

Samotná kaše není až tak chuťově výrazná, ale pokud si ji dochutíte, ať česnekem, přidáním bylinek, nebo např. sušených rajčat, rozhodně neprohloupíte a polentu posunete zase o pár stupínků víš :-).
Také je veliký rozdíl v chuti, pokud ji děláte ve vodě, nebo s vývarem.... Pokud přidáte trochu mléka, nebo smetany, rázen se promění v krémovou dobrotu :-)
Velká flexibilita je také v tom, jak s polentou pracovat dále - můžete si ji ugrilovat a přidat k salátu, osmažit, nebo zapéct a to tentokrát i varianta, kterou jsem dělala já :-)
Konkrétně jsem polentu použila jako korpus na slaný koláč. S přidáním nasekané bazalky, to ladilo prostě dokonale :-)


250g polenty
600ml vody, nebo zeleninového vývaru
větší snítka bazalky ( část se přidá do polenty, zbytek na dozdobení)
250g ricotty
100g lučiny
cherry rajčátka - červená, žlutá


Udělat polentu je velmi rychlé, takže si raději před jejím uvařením vymažeme máslem koláčovou formu o průměru zhruba 23cm. Čím je polenta teplejší, tím se s ní lépe pracuje. Jakmile začne chladnout, už by se do formy hůře tvarovala. 

Ve středním kastrolu přivedem k varu lehce osolenou vodu. Jakmile se voda vaří, stáhneme plamen a postupně přidáváme polentu. 
Polentu je potřeba stále míchat, aby nevznikly hrudky, takže teď vás čeká 3-5 minut s metličkou v ruce :-).
Jakmile se začne kaše odlepovat od stěn kastrolu, máme hotovo a můžeme sundat z plotny.
Do kastrolu ještě přidáme nasekanou bazalku a promícháme. 

Polentovou kaši dáme do formy a vidličkou, vařečkou - čímkoliv, s čím se vám dobře pracuje roztíráme pravidelně hmotu do  všech stran a nevynecháme ani okraje.

Ricottu si v misce smícháme s lučinou, lehce osolíme a rozetřeme na předpřipravený polentový korpus.

Cherry rajčátka si rozpůlíme a pravidelně klademe na ricottový krém.

Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30-40 minut. 

Dozdobíme nasekanou bazalkou a můžeme podávat :-).

Jen malá poznámka :-): je lepší si nechat koláč trochu zchladnout, když je horký, špatně se krájí a porcuje.... 



















Komentáře

Oblíbené příspěvky