Švestková nutela



Švestková nutela, kakaová povidla, nebo kakaovo-švestková směs... Je docela jedno, jaký název by se v tomto případě použil, protože výsledek je vždy stejný a pro mě je to teda velký objev léta, neboť jsem do této doby o podobném "vynálezu" neměla ani páru :-D. Když jsem se ale potom podívala na internet, zjistila jsem, že tohle není rozhodně žádná novinka a já jsem teda docela pozadu :-D

Přišla s tím moje babička, která dostala docela velké množství švestek. Povidla měla už hotová a v nějakém časopise narazila na tento recept, kdy se k vařeným, změklým švestkám přidá kakao a několik dalších surovin a ve finále vznikne něco moc, moc dobrého!
Sama jsem zvědavá, do čeho švestkovou nutelu použiji, ale rozhodně se mi nabízí kombinace s tvarohem na nějakém dobrém koláči - to rozhodně vyzkouším :-). Babička si ji maže ráno ke snídani na chleba.... určitě skvělá bude jako náplň do buchet, nebo jako sladká náplň do bílého jogurtu... Možností je spusta a já už se moc těším,
až ji vyzkouším m:-)

Z tohoto množství budete mít zhruba 6-7 středně velkých skleniček

1,5kg vypeckovaných švestek
1/2 kg cukru
150g kakaa
1 vanilkový lusk
3 lžíce Amaretta

Švestky omyjeme, nakrájíme na menší kusy, dáme do středně velkého hrnce a vaříme do
změknutí - zhruba 20 - 25 minut. 

Jakmile jsou švestky měkké, přendáme je do mixéru ( můžeme použít i tyčový) a rozmixujeme na jemné pyré, do kterého přisypeme cukr, kakao.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme, tupou stranou nože vyškrábneme z obou polovin lusku černá zrníčka a přidáme je ke švetstkám.  Nakonec přilijeme Amaretto.

Švestkovou směs důkladně mícháme, než se nám rozpustí cukr. 
Necháme zcela vychladnout, poté  kastrol přikryjeme utěrkou a necháme ho např. ve špajzu 
rozležet -  ideálně 24 hodin. 

Druhý den můžeme nutelu přelít do skleniček, které zavařujeme při cca 80-ti stupních zhruba 15-20 minut. 












Komentáře

Oblíbené příspěvky