30. 9. 2015

Alsaský jablkový koláč



Tento koláč patří mezi naše oblíbené stálice! Je to vlastně jeden z mých prvních pokusů o pečení, když jsem před pár lety s pečením a "pořádným" vařením začínala  :-).
V tuto dobu, kdy jsou jablek plné stromy by byl hřích ho znovu nepřipravit a tak jsem se na něj ještě před dovolenou vrhla :-). Jeho příprava je vcelku nenáročná a tak je tento dezert velmi dobrý volba, když se vám na odpolede ohlásí nečekaná návštěva :-). Já jsem ho pro návštěvy připravoval několikrát a vždy to byla dobrá volba a všichni si moc pochutnali :-).
Jeho základ tvoří křehké těsto, povařená jablka ovoněná skořicí a hřebíčkem a nakonec politá smetanovým přelivem, který během pečení krásně ztuhne. Výborný je jak ještě trošku vlažný, tak druhý den odleželý :-) Doplnit ho můžete kopečkem vanilkové zmrzlinky, máte-li rádi, nebo právě připravenou šlehačkou :-)


Koláč jsem dělala do formy o průměry 28cm

těsto:
300g hladké mouky
15g cukru
špetka soli
150g másla, změklého
1 vejce
50-60 ml studené vody

náplň:
jablka - dávám od oka, většinou tak 5-6 větších jablek
2 vejce
70g cukru do přelivu + trochu cukru na podušení k jablkům ( záleží na kyselosti jablek - já většinou přidám 1-2 lžíce)
1 sáček vanilkového cukru
100ml plnotučného mléka
100ml smetany ke šlehání
3-4 hřebíčky
2 lžíce skořice

Smícháme mouku se solí a cukrem, přidáme změklé máslo, vejce a vodu a rukou vše propracujeme v hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a dáme na hodinu do lednice. 

Jablka si oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na menší kostky, které dáme do kastrůlku. Přisypeme cukr, skořici, přihodíme celý hřebíček a podlijeme trouškou vody. Dusíme na mírném ohni, dokud nám jablka nezměknou. 












Mezitím si na pomoučněné podložce vyválíme těsto do potřebného kruhu a vyložíme jím formu ( při vyvalování počítejte i s postranními stěnami). Těsto, které vám zbyde nevyhazujte - za chvíli nám poslouží na udělání mřížky :-).
Pomocí vidličky těsto na několika místech propíchneme. 

Jablka si buď scedíme, nebo je postupně vyjmeme naběračkou se sítkem či dírami a poklademe na připravený korpus.




Z těsta, které nám zbylo si na pomoučněné ploše vytvarujeme tenký plát a pomocí nože si z něj nakrájíme tenké, dlouhé plátky, které pak pravidelně křížíme na jablka tak, aby nám vznikly mřížky :-)




Takto předpřipravený koláč vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut na 180 stupňů.

Mezitím si připravíme smetanovou náplň :-).
Metličkou si vyšleháme vajíčka s cukrem, mlékem a smetanou a počkáme, než se nám předpeče korpus s jablky.

Formu s koláčem vyndáme z trouby, metličkou ještě jednou promícháme smetanovou 

směs - cukr se bude usazovat u dna a v misce by nám zbyl. Tímto přelivem zalijeme rozpečený koláč a dáme opět do trouby - pečeme zhruba 20 minut :-).














2 komentáře :