Cheesecake s perníkovými švestkami



Měla jsem za úkol připravit k nedělní kávičce nějaký dezert :-). A jelikož jsem to já a vše nechávám na poslední chvíli, v sobotu odpoledne jsem stála před rozhodnutím, co teda vlastně udělám ( v neděli ráno odjíždíme k našim a to už muselo být upečeno). 
Už dlouho mě zase honila mlsná na můj oblíbený cheesecake, ale jelikož v lednici bylo tak od všeho něco a dohromady vlastně nic, trochu jsem zaimprovizovala, smíchala od každého něco a nakonec to docela šlo! Popravdě to šlo hodně a všichni si při společné kávičce pomlaskávali :-).
Cheesecake je to nepečený, tedy pokud nepočítám pár minutek co jsem si předpekla sušenkový základ. A jelikož nám právě dozrávají švestky a já ve špajzu měla malý pytlíček s nimi, rozhodla jsem se je na cheesecake použít. Nechtěla jsem ale klasickou povidlovou chuť, chtěla jsem to trošičku ozvláštnit.... okořenit a tak jsem do kastůlky k horkým švestkám přidala lžičku perníkového koření.
Abych byla upřímná, tak jsem v první moment myslela, že to vyhodim a vůbec nepoužiju.
Ač jsem ke švestkám přidalala opravdu jen kávovou lžičku ( pravda, byla hodně plná),
chuť koření byla hodně, hodně výrazná - a jak řekl můj manžel..."je to dobré, takové voňavé....." :-D
Po prvním zklamání jsem se ale rozhodla "bojovat" a nevzdat to, takže jsem ředila, znovu povařila atd atd.  
Nakonec jsem chuť doladila k mé původní představě a jak jsem už zmínila - tato verze chutnala všem :-). Takže koření rozhodně ANO, ale v menší míře  - v receptu je množství již opraveno :-).




Množství je na dortovou formu o průměru 20cm

sušenkový základ:
130g kakaových sušenek ( použila jsem BeBe)
75g másla, změklého

náplň:
250g ricotty
250g mascarpone
3-4 lžíce zakysané smetany
80g cukru ( podle chuti můžete ubrat, nebo naopak přidat)
2 lžičky vanilkového extraktu
šťáva z půlky malého citronu
1 plátek želatiny

dále:
500g odpeckovaných švestek
1 lžíce cukru
1/2 lžičky perníkového koření ( ochutnejte a pokud budete mít pocit, že byste zvládli ještě- přidejte další špetku )

Sušenky si rozdrtíme, nebo rozmixujeme na jemnou drť. Přidáme změklé máso a propracujeme, aby se obě suroviny spojili. Nemusíte mít obavy, když se těsto nespojí k sobě, vůbec ničemu to nevadí, naopak... když ho pak přesypeme do formy, prsty si ho jemně vytvarujeme po celém dnu dortové formy.

Dáme do předehřáté trouby a pečeme 5-7 minut na 170 stupňů. Po upečení necháme zcela vychladnout a mezitím si připravíme náplň.

Plátek želatiny namočíme do studené vody a necháme zhruba deset minut, než nabobtná.

Ve větší míse zlehka vyšleháme ricottu, mascarpone, zakysanou smetanu a cukr. Přidáme citronovou šťávu a vanilkový extrakt a zamícháme dohromady.

Z ušlehané směsy odebere 2-3 lžíce, které přendáme do menší misky. K tomu přidáme pečlivě vymačkanou želatinu a dáme (lehce) zahřát do mikrovlnky - stačí na 10 sekund. Teplem se želatina rozteče, lehce zamícháme a pak celý obsah menší misky přimícháme do velké.

Připavenou náplň vlijeme na vychladlý korpus a dáme chladit do lednice.

Omyté švestky si nakrájíme na menší kousky. Dáme do kastrolu, podlijeme trochou vody a přidáme lžíci cukru. Vaříme na středním plameni do té doby, než švestky změknou. Těsně před koncem vaření, přisypeme koření, promícháme a sejmem z plotny. Švestky necháme uplně vychladnout. 

Švestky zbavíme přebytečné šťávy ( mě se to až tak nepovedlo, i když jsem je scedila, ale i tak  pak šťáva stékala po obvodu dortu). Cheesecake vynadáme z lednice a švestky poklademe v pravidelné vrstvě na jeho povrch. 
Dáme opět do lenice a chladíme, ideálně přes noc.

Poznámka:  
Pokud chcete mít dezert opravdu tuhý, rozhodně přidejte želatinu navíc! 
I když jsem měla cheesecake v lednici minimálně 12 hodin, tak se mi to až tak nepovedlo, i když na chuti to rozhodně pozdnat není... a jak jsem psala... cheesecake je opravdu moc dobrý, ale tím, že ve švestkách není žádný ztužovač, tak po rozkrojení padá z vršku a nedrží tvar a není to až tak esteticky uplně nejlepší - jak se můžete přesvědčit z fotek. 
Do náplně stačí dát ještě jeden plátek navíc ( myslím, že víc není třeba, ta držela relativně dobře). To samé bych ale také přidala ke švestkám, aby alespoň trochu ztuhly a udržely se na vršku :-)









Komentáře

  1. Je úžasný! Už jsem ho dělala 2x. Vždy jsem nechala zatáhnout sušenkový základ s náplní a horkýma švestkama jsem pak zdobila jednotlivé porce na talířku nebo horkýma malinama, když švesky došly. Dokonalost! Moc děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  2. Mončo, tak to opravdu moc ráda slyším :-) Velmi děkuji za reakci, jsem moc ráda, když vím, že chutná i jinde :-) A věřím, že Vaše verze s politím musela být naprosto báječná - to je inspirace i pro mě :-) Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky