Čokoládový naked cake


Když dělám podobné dorty, vždy se děsím toho, jak to půjde krájet, jak ho budu porcovat a jestli uřížnu alespoň jeden kousek tak, aby držel a nic z něj nepadalo :-).
V tomto případě byly mé obavy zcela zbytečné, všechno krásně ztuhlo a s prvním nakrojením, ani s dalším žádné problémy nebyly :-)
Trošku jsem váhala, jestli sem dát recept v tom stavu, který se povedl mě, anebo mám raději zkusit pozměnit ingredience, aby to dopadlo trošičku malinko jinak. 
Ale nakonec jsem se rozhodla, že ho dám takový, jaký mi vyšel napoprvé a zatím nebudu 
nic měnit :-) Tedy - čokoládový korpus není žádná lehká, křehká, nadýchaná buchta, nebo piškot, jak by se k dortům slušilo a patřilo. V tomto případě je to pravý opak - těsto je tužší a hutnější. V první   moment jsem byla z výsledku lehce zaskočena, ale ve finále mi to až tak strašné nepřišlo a s tou super  čokoládovou náplní mi tužší korpus šel i hezky dohromady. A navíc - za chvíli budou začínat ty pravé podzimní plískanice, kdy člověk má sto chutí si zalézt s hrnkem čaje někam pod deku a pozorovat vše z okna :-) No a přesně tohle je ta příležitost, kdy si podobný dortík udělat :-)


Pečeno ve formě o průměru 20cm

220g hladké mouky
90g cukru
4 vejce
70g rozpuštěného másla, nebo olej
70ml mléka
kůra z jednoho citronu
2 lžičky prášku do pečiva
50g kakaa


Náplň
500g mascarpone
250ml smetany ke šlehání
100g tmavé čokolády
2 lžíce  kakaa
60g moučkového cukru
švestková nutela na pomazání ( recept na ni si můžete připomenout zde)
ovoce na ozdobení

Vejce společně s cukrem vyšleháme do světlé pěny - mělo by to trvat okolo pěti minut. Po čátech přisypáváme mouku, smíchanou s práškem do pečiv a kakao. 
Do těsta přilijme zchladlé máslo, nebo olej, mléko a nakonec přihodíme citronovou kůru. Celé zamícháme, aby se všechny suroviny spojily.

Formu si vymažeme másle, vysypeme hladkou moukou, těsto nalijeme dovnitř a dáme do trouby, předehřáté na 170 stupňů. Pečeme zhruba 40 minut. Před vyndáním z trouby můžeme pro jistotu zkusit zapíchnout do korpusu špejli, zda se ještě těsto nelepí. 

Korpus necháme zcela vychladnout a poté ho rozřízneme podél.

Smetanu si přelijeme do rendlíku a dáme na střední plamen zahřát. Čokoládu si nalámeme na kostičky a když je smetana zahřátá těsně pod bod varu, sundáme z plotny a naházíme do ní  kousky čokolády. Mícháme tak dlouho, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. 
Necháme vychladnout a dáme alespoň na hodinu do lednice.

Když je smetana dostatečně vychlazená, vyndáme ji z lednice  a mixérem vyšleháme dotuha. Dáme na chviličku stranou. 

Mascarpone dáme do hlubší misky a utřeme s moučkovým cukrem.  Postupně přisypáváme kakao a když je směs jednotlitá, přidáme i vyšlehanou čokoládovou smetanu. 

Spodní díl korpusu potřeme v bohaté vrstvě švestkovou nutelou, na ní navrstvíme krém a přiklopíme horním dílem korpusu. Na ten opět dáme švestkovou nutelu, krém z mascarpone a ozdobíme ovocem. 









Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky