Dýňová roláda



Podzim nezadržitelně klepe na dveře a s ním přichází i čas dýní! A nemyslím jenom ty,
které si ( někteří z nás) koncem října vydlabeme a dáme do nich zapálenou svíčku :-).
S dýní jsem doposud, až na několik vyjímek, v kuchyni moc nepracovala. Není to uplně ta nejvyhledávanější surovina, co mám na seznamu, ale přesto jsem se rozhodla, že letošní podzim bude jiný a já dýně zařadím více do našeho jídelníčku. 
A nezačala jsem překvapivě ničím jiným, než sladkým....
Když jsem hledala, co z dýně připravit, tak mě tato roláda nadchla jako první a jsem ráda, že jsem u ní také zůstala :-). 
Podobně jako např. recepty, do kterých je přidaná cuketa, její chuť téměř necítíte.  Ale jak cuketa, tak samozřejmě i dýně moučník dokonale zvláční a v tomto případě dodá také hezkou barvu :-).
Jako bonus je v roládě ještě přidán mix voňavého koření, které celé roládě dodají super šmak a celé to pak malinko připomíná blížící se Vánoce, ale to opravdu nechci předbíhat :-)


150g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky muškátového oříšku
špetka soli
90g cukru
3 vejce
1 lžičku vanilkového extraktu
170g dýňového pyré
250g mascarpone
125g philadelphie
2-3 lžíce moučkového cukru
pár kapek citronové šťávy

Nejprve je potřeba připravit dýňové pyré :-) 
Použila jsem 3 menší dýně Hokaido - na uvedené množství v receptu jsou tři dýně hodně ( postačila by tak jedna střední), ale já mám v plánu během podzimu ještě několik pokrmů z dýně,  na které se mi pyré bude hodit, takže jsem si ho udělala do foroty, odebrala potřebné množství a zbytek mi už "odpočívá" v mrazáku. 

Dýně si rozpůlíme napříč a  buď rukou, nebo pomocí lžíce vydlabeme semínka.

Vydlabanou dýni rozprostřeme  rozříznutou částí na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut, nebo do doby, kdy je dýně již zcela měkká ( mně to trvala asi 45 minut).

Necháme dýni zcela vychladnout a poté vydlabeme její důžinu, kterou následně přendáme do mixéru a mixujeme na nejvyšší stupeň, než je pyré zcela hladké. 

Uvádí se, že samotné pyré vydrží v lednici zhruba dva dny. Pokud byste měli přebytek, dejte si ho také do mrazáku a využijte někdy příště, určitě se vám bude hodit :-).


Hladkou mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme sůl, skořici, zázvor, hřebíček a muškátový oříšek. Všechny suché ingredience smícháme dohromady. 

Do misky si dáme cukr a vajíčka, společně vyšleháme do husté, světlé pěny. Přidáme vanilkový extrakt a dýňové pyré. Metličkou, nebo mixérem zamícháme, dokud se všechny přísady nespojí. 

Do této směsy začneme postupně přidávát sypkou směs a vše důkladně promícháme v jednolitou hmotu.

Plech si vyložíme pečícím papírem, na který vlijeme těsto a pravdielně rozetřeme. Dáme do trouby a pečeme zhruba 15 minut na 165 stupňů.

Navlhčíme si utěrku, rozložíme ji na plochou podložku a  na utěrku položíme pečící papír. Lehce posypeme krupicovým cukrem. 
Ještě horký plát opatrně překlopíme na nový pečící papír posypaný cukrem. Společně s utěrkou a papírem upečený korpus srolujeme a tak necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme náplň. V míse smícháme mascarpone a philadelphii, podle chuti přidáme moučkový cukr a pár kapek citronové šťávy. Smícháme. 

Vychladlou roládu opatrně rozmotáme, celý povrch potřeme připravenou náplní a zase smotáme. 

Můžeme podávat hned, nebo dát na chvíli vychladit do lednice :-).














Komentáře

  1. Hmmmm zajímavý nápad, díky za tip :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc děkuji :-) Moc mě tento recept překvapil a rozhodně jsem nedělala naposledy :-) Vyzkoušejte, věřím, že bude chutnat i vám :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky