Penne s dýňovou omáčkou



Jak už jsem psala v minulém příspěvku, stále mám dýňové pyré, které mi zbylo z přípravy rolády. A aby v mrazáku neležolo zbytečně moc dlouho, dnes jsem se do něj pustila :-).
Takže, jestli jste už zkoušeli roládu a udělali si pyré do foroty jako já, stačí vyndat a rozmrazit. Jestli ho zatím nemáte, rozhodně se do něj pusťte a ze zbytku si udělejte sladkou tečku za rychlým obědem :-) A tou rychlostí rozhodně nemyslím, že budete pořádat závody o to, kdo dřív sní plný talíř :-) Příprava tohoto pokrmu je opravdu rychlá - nejvíc času asi trvá, než přivedete vodu k varu a uvaříte v ní těstoviny :-) Samotná omáčka je práce opravdu pár minut :-)


těstoviny ( použila jsem krátké penne, ale v podstatě je to uplně jedno)
cca 230g dýňového pyré
1 cibule
150-200ml vody, nebo zeleninového vývaru
250ml smetany ( použila jsem 30-ti %)
půl lžičky muškátového oříšku
sůl podle chuti
pár lístků šalvěje
olivový olej
parmazán
hrášek ( použila jsem mražený)
10dkg schwarzwaldské šunky

Ve větším kastrolu si přivedeme vodu k varu, vhodíme do ní těstoviny a necháme vařit, než jsou akorát na skus - al dente. 

Hrášek vhodíme buď do menšího kastrůlku s vroucí vodou a necháme ho 3-4 minutky povařit. Nebo ho můžete vhodit k těstovinám, těsně před slitím a uvařit ho společně s nimi. V tomto případě ale pozor při pozdějším míchání s těstovinami, aby s hrášku nebylo též pyré :-).

Šunku si nakrájíme na tenké proužky, dáme na suchou pánvičku a orestujeme do lehce křupava.


Na trošce olivového oleje necháme zpěnit na drobno nakrájenou cibuli. Když je cibule hotová, přidáme do pánve připravené pyré, vodu, nebo vývar, přihodíme 3-4 lístky šalvěje ( pozor, je hodně aromatická, takže raději přidejte víc třeba později), muškátový oříšek, lehce osolíme a necháme krátce povařit. 
Nakonec přilijeme smetanu a hrst strouhaného parmazánu, zlehka promícháme a pokud je potřeba dosolíme. 

Pokud by se vám zdála omáčka moc řídká, můžete ji zahustit troškou škrobové moučky rozpuštěné ve vodě. V tom případě je potřeba omáčku ještě trochu povařit :-)

Okapané těstoviny přihodíme do omáčky, zlehka promícháme a nakonec přihodíme hrášek. 

Podáváme posypané parmazánem a opečenou šunkou :-).











Komentáře

Oblíbené příspěvky