Rajčata v akci


Na záhoncích s rajčaty se to poslední dny jen a jen červená a já je ani nestíhám otrhávat :-) Asi jsme zjara těch sazeniček zasadili tenkokrát víc než jindy a navíc je úroda letos opravdu obrovská! 
A tak jsou teď u nás rajčata na talíři téměř každý den :-). I když mám rajčatové omáčky moc ráda, nerada bych, abychom se jich přejedli, a tak se snažím je připravit v trochu jiné formě a mít je jako chuťovky třeba na odpolední sváču, nebo lehkou večeři!
Na těchto pokrmech není nic nového a originálního - berte to spíš jako tip, který vám může přijít k chuti :-)


Bruschetta s rajčaty
tento typicky italský předrkm zná téměř každý. Jedná se o opečený plátek bílého chleba, pokapaný olivovým olejem, popř. potřený česnekem, který se nejčastěji podává právě s rajčatovou směsí.
Já jsem si k rajčatům přidala ještě něco málo navíc - jelikož nám dozrávají také papriky :-), bílý chléb jsem nahradila celozrnnou bagetkou a zrníčka, ani vodnatou dužinu jsem z rajčat neodstranila a nechala tak z nich pustit krásně voňavou šťávu :-)



chléb, nebo bagetka
rajčata ( dělala jsem asi ze 6 středně velkých)
1 bílá paprika
1 menší červená cibule
česnek ( podle chuti)
sůl
balzamiko
olivový olej
bazalka


Na gril, na plech s pečícím papírem do trouby, nebo na suchou pánev si dáme vložíme papriku tak, aby byla opečená ze všech stran. Její slupka by měla být načernalá, nevadí pokud bude místý lehce spálená - půjde snadněji sloupnout.
Když je paprika dostatečně opečená, vyndáme ji a přesuneme do igelitového sáčku, který uzavřeme a necháme papriku zhruba 10 minut zapařit.

Mezitím si nakrájíme rajčata ( pokud chcete, odstraňte semínka) i cibulku nadrobno. Přendáme do misky. 

Česnek:
- pokud chcete, můžete ho přidat najemno nakrájený přímo do rajčatové směsi
- nebo vynechat v rajčatech a potřít pouze opečený chléb
- nebo přidat do rajčat i na chleba
- nebo nedat vůbec :-)

Papriku vyjmeme ze sáčku, sloupneme slupku, vyndáme jadřince a nakrájíme na malé kousky. Společně s pokrájenou bazalkou přidáme k rajčatům. 

Celou rajčatovou směs osolíme, podle chuti přidáme balzamiko a olivový olej.

Chleba, nebo bagetku si nakrájíme na plátky a buď na grilu, nebo na suché pánvi z obou stran opečeme.

Opečený chleba můžeme potřít česnekem, pocákáme olivovým olejem a bohatě obložíme rajčatovou směsí. 









Zapečená rajčata s bylinkami




Tato chuťovka může být na někoho až moc "voňavá", protože jsem v tomto případě bylinkami vůbec nešetřila :-). Pokud vám tato varianta nebude vyhovovat, můžete ubrat, vynechat, nebo naopak přidat jednotlivé bylinky. Neuvádím přesné množství jednotlivých surovin, vše jsem dávala tak nějak od oka :-)



6 větších rajčat
hrst parmazánu
šalvěj
oregáno
bazalka
tymián
olivový olej


Rajčata si přepůlíme a přendáme do pekáčku, který jsme si lehce pokapali olivovým olejem. 

Dáme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20-25 minut na 180 stupňů.

Nasekáme jednotlivé bylinky, přendáme je do misky, přidáme hrst nastrouhaného parmazánu a zakapeme olivoým olejem. 

Pekáček s rajčaty vyndáme z trouby, na každé rajče naneseme bylinkovou směs a vrátíme do trouby, kterou přepneme na funkci gril a pečeme asi 15 minut.  V případě potřeby můžeme trochu podlít vodou. 

Podáváme s čerstvou bagetou :-)








Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky