Chilli con carne s guacamole


Tento původem texaský pokrm, který se během let rozšířil po celém světě asi netřeba moc představovat.  Je to ideální pokrm pro velkou společnost ( na který mě ostatně přivedla a recept mi připomněla Karolína Konečná - autorka Kuchařky z Ostrova Sardínie, která nás hostila ve svém kráném bistru během kurzu focení jídla, který pořádal časopis Gurmet a která nám tuto klasiku připravila k obědu - podotýkám, že v jejím podání byla neskutečně dobrá :-).
Já se držím receptu od konkurenčího Apetitu, ale v našem podání nevím, zda bych měla dodržet i název... :-) Jelikož ostrá a pikantní jídla nemám moc ráda, navíc s námi jí všechno i syn, vynechávám pálivou  papričku a tak chilli con carne máme bez chilli. Ale i tak je to skvělé jídlo, které nevyžaduje zbytečnou námahu a je snadné i pro začátečníka :-).
Jako ideální přílohou je rýže, kterou bychom mohli snad ke všemu :-).  Pokud budete mít na stole ještě avokádovou guacamole, kukuřičné chipsy, či nějaký lehký salát, skvělou hostinu máte zaručenou :-).



500g mletého masa ( dávám 50:50 vepřové:hovězí)
2  červené cibule
cca 350g červených sterilovaných fazolí
250-300ml vývaru 
1 červená paprika 
2-3 stroužky česneku
1 lžíce majoránky, oregána, červené papriky a římského kmínu
400g konzervovaných rajčat
2 lžíce rajčatového protlaku
2 lžíce cukru
sůl, pepř
chilli podle chuti
trošku oleje

guacamole
2 zralá avokáda
větší hrst koriandru
šťávu z půlky limetky
1 malou červenou cibuli
1 rajče
1 - 2 stroužek česneku


Ve větším hrnci si rozpálíme olej, na který přihodíme najemno nakrájenou cibuli, kterou necháme zesklovatět.

Přidáme papriku, nakrájenou na kostičky, plátky česneku, sladkou papriku, chilli, římský kmín, majoránku i oregáno. To celé promícháme a necháme asi necelou minutu za stálehé míchání orestovat.

Na osmaženou cibuli přidáme mleté maso, které pomocí vařečky rozdělíme na menší kousky a restujeme, než je maso osmahnuté ze všech stran dozlatova. 

Do hrnce přilijeme vývar, nadrobno nakrájená konzervovaná rajčata, společně s rajčatovým protlakem, cukr, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme a necháme na středním plameni dusit zhruba 30 minut. 

Během této doby si můžeme připravit guacamole :-)

Avokádo si rozřízneme podélně napůl, vyndáme pecku a pomocí lžíce vydlabeme dužinu, kterou pokrájíme na kousky a přendáme do mixéru. 

K avokádu přidáme vymačkanou limetkovou šťávu, na kousky nakrájený česnek a pokrájený koriandr. Rozmixujeme dohladka a přendáme do misky.

Červenou cibuli i rajče si nakrájíme na drobné kostičky a společně s pár lístky koriandru přihodíme k avokádové pastě a jemně vmícháme. Podle chuti dochutíme solí, pepřem, nebo limetkovou šťávou. 

Fazole si slijeme do cedníku, přebytečnou tekutinu necháme okapat a poté je přidáme do hrnce. Zamícháme a ještě 10-15 minut povaříme s celým pokrmem.  Podle chuti dosolíme, dopepříme, dosladíme... :-). Necháme chvíli odležet a můžeme podávat :-).





















Komentáře

Oblíbené příspěvky