1. 10. 2015

Čokoládovo-kávový koláč


Podobný čokoládový dort s příchutí kávy se už na blogu nachází, nicméně rozhodla jsem se přidat i tento, protože se přeci jenom malinko liší a pro ty správné čokoholiky, kteří jsou zároveň i milovníci kávy je tohle prostě to pravé :-). Křehký kakaovo-mandlový korpus, naplněný moka náplní, kde se kávou, čokoládou ani smetanou nešetřilo. Skvělá hořká chuť, doplněná čerstvou malinou vám dá čas dát na chviličku nohy na stůl a nerušeně si tento dezert vychutnávat :-)

Pekla jsem ve formě o průměru 28cm

těsto:
40g mandlí
70g cukru
120g změklého  másla
35g kakaa
špetka soli
220g hladké mouky
2 vejce

náplň:
150g hořké čokolády
30g instantní kávy
350ml smetany ke šlehání
100ml kondenzovaného mléka 
60g cukru
2 vejce

V mixéru rozsekáme najemno plátky mandlí.

V míse smícháme vejce s cukrem, společně vyšleháme a po troškách přidáváme změklé máslo.  

Mouku smícháme se solí a kakaem a přimícháváme k tekuté směsi. 

Nakonec přidáme namixované kousky mandlí, které už jen zlehka vmícháme.

Z těsta uděláme kouli, zabalíme do fólie a dáme na 2-3 hodiny do lednice.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hladkou moukou.

Připravené těsto si vyválíme na plát a opatrně přeneseme do připravené formy, aby přesahovalo i přes okraje. Těsto ve formě prsty udusáme a přesahující zbytek odřízneme. 

Na těsto položíme pečící papír, zatěžkáme ho suchými luštěninami  a dáme do předehřáté trouby péct 20 minut na 180 stupňů. 

Do kastrůlku nalijeme smetanu, kondenzované mléko a instantní  kávu. Celý obsah zahřejeme těsně pod bod varu, sejmeme z plamene a do kastrůlku nasypeme nalámanou čokoládu. Mícháme metličkou, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se smetanou.
Do hrnečku si rozklepneme obě vajíčku, vidličkou rozmícháme a poté je přelijeme do čokoládové směsi - promícháme, než bude čokoláda zcela hladká a bude se krásně lesknout.

Po dvaceti minutách vynadáme formu z trouby, sundáme zátěž i pečící papír.

Připravenou čokoládovou směs  nalijeme na předpečený korpus a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut, dokud nezačne náplň uprostřed tuhnout.

Poté vyndáme z trouby a necháme zcela vychladnout. 

Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem, ozdobníme nastrouhanou čokoládou a malinami :-)














6 komentářů :

  1. Dobrý den, jak velkou formu jste, prosím, použila?
    Děkuji moc za odpověď! Koláč vypadá luxusně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Hezký večer :-) Děkuji :-) Pekla jsem ve formě o průměru 28cm :-) Ať se koláč povede a hlavěn chutná :-)

    OdpovědětVymazat
  3. O vikend se na něj vrhnu, vypadá úžasně...

    OdpovědětVymazat
  4. O vikend se na něj vrhnu, vypadá úžasně...

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem zvědavá, jestli bude chutnat :-)

    OdpovědětVymazat