Čokoládový "krantz" s vlašskými ořechy



Když jsem hledala recepty a postupy na předchozí recept na šoulet, našla jsem v moji zapomenuté kuchařce ( ze které jsem zatím nikdy nic nedělala a spíš se na ní prášilo) zajímavý recept na tento čokoládový krantz.
Toto slovo pochází z němčiny a "kranz" můžeme v překladu použít jako věnec. Do věnce bychom tento dezert mohli také plést, ale mnohem praktičtější a i ustálenější je verze tato, kdy se spletou dva díly těsta v jakýsi pletený válec :-).
Podle původího receptu je příprava krantze trošku časově náročnější... těsto by se mělo udělat den předem, nechat v lednici ideálně přes noc. Já jsem si tuto dobu trochu zkrátila a těsto nechala kynout ( ano, v lednici) asi 4 hodiny.  I tak zvětšilo svůj objem a dobře se s ním pracovalo! Pokud ale máte den předem čas, nechte ho odpočívat déle :-).
Kynutá těsto moc často nedělám, ale když už, tak používám vždy klasické, čerstvé droždí v kostce, které si rozdrolim a nechám kvasit.
V tomto případě jsem měla svoji malou premiéru a použila droždí sušené, kterému jsem se vždy úspěšně vyhýbala :-). Obavy byly ale zcela zbytečné :-).
Z 1/2kg mouku budete mít dva velké copy, takže se nezalekněte delších příprav a vrhněte se na to :-)




na těsto:
500g hladké mouky
100g cukru
2 lžičky sušeného droždí
kůra z malého citronu
3 vejce
120ml vody
špetka soli
150g změklého másla

na čokoládovou náplň:
50g cukru moučka
30g kakaa
130g tmavé čokolády
120g změklého másla
vlašské ořechy

na polevu:
260g cukru krupice
160ml vody


Ve větší míse smícháme mouku, cukr, citronovou kůru, sůl a sušené droždí.

Přidáme vejce, vodu a začneme smíchávat všechny ingredience dohromady. Postupně přidáváme kousky másla, které zapracováváme do těsta.

Těsto mícháme hnětacími háky několik minut, dokud není průžné a hladké. Ke konci míchání si můžeme pomoci vařečkou a dolatit těsto k dokonalosti :-)

Mísu přikryjeme utěrkou, dáme do lednice a necháme ho tam nejlépe přes noc.

Na čokoládovou náplň si v misce lehce smícháme cukr, kakao a změklé máslo.
Čokoládu si necháme rozpustit ve vodní lázni, přilijeme do mísy k cukru, kakau a máslu a vše důkladně promícháme.

Nakynuté těsto rozdělíme na dvě poloviny. Jednu vrátíme do lednice a druhou si položíme na pomoučněnou pracovní plochu.
Válečkem si z těsta vyválíme větší obdelník, který po celé ploše potřeme polovinou čokoládové náplně a posypeme pokrájenými ořechy.





Připravený plát těsta srolujeme do rolády




a nožem odkrojíme oba konce, aby byla na koncích zakončená rovně





roládu si po celé její  délce nožem  rozpůlíme na dva díly





spojíme oba její konce a zaplétame do sebe





na konci vše spojíme opět v jedno a zakončíme



dno formy na chléb si vyložíme pečícím papírem, krantz do něj opatrně přesuneme. Necháme na teplejšim místě ještě zhruba 30 minut a poté přendáme formu do předehřáté trouby. Pečeme na 170 stupňů 20-30 minut.




Během pečení si připravíme polevu. Do rendlíku nalijeme vodu, přisypeme cukr a přivedeme k varu. Mícháme dokud se cukr nerozpustí a poté sejmeme
z ohně.

Když je krantz po všech stranách krásně zlatavý vyndáme z trouby a ještě horký ho bohatě potřeme připravenou polevou.

Vlažný krantz vyndáme opatrně z formy, přendáme na mřížku a necháme zcela vychladnout.


















Komentáře

  1. To vypadá jednoduše a dokonale :)

    OdpovědětVymazat
  2. vypadá to nádherně. Jen mi přijde zbytečné to pak kazit tou polevou... Ta to musí šíleně přesladit... ale vypadá to nádherně... určitě vyzkouším... jen si to upravím do veganské a trošku zdravější verze ;-)

    OdpovědětVymazat
  3. Leni, překvapivě to ta poleva nekazí - ani tam není nijak výrazně cítit - fakt! Udělá to krásný lesk a něco vsákne i samotné těsto, takže je skvěle vláčné :-) Přeslazená mi určitě nepřijde :-)

    OdpovědětVymazat
  4. To vypada uzasne, tehle pletenec uz chci dlouho zkusit, videla jsem ho na hodne zpusobu, ale cokoladovy s orechy asi zatim vede :) snad budu mit brzy moznost vyzkouset tenhle recept a predem za nej dekuji! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Wow tak tuhle dobrotu si musím brzy také upéct :)

    OdpovědětVymazat
  6. Vůbec není za co :-) Jsem ráda, že kratz takhle zajual :-) Já už také vymýšlím nějakou obměnu, aby to bylo ještě lepší :-) I když.... :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá nádherně! A máš krásné fotky :) já teda nemám moc ráda ořechy, ale koukám, že jich tam zas tolik není, takže bych to určitě snědla i s nimi :D
    www.getmovincz.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. Milá Deniso :-) Moc děkuji za komentář i pochvalu :-) Pokud nemáš ráda ořechy, určitě nebude problém když je vynecháš a dáš místo nich třeba něco jiného... např hrozinky, nebo mandle, pokud Ti nevadaí :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky