Dort ze tří čokolád


Dlouho jsem váhala a nemohla jsem se rozhodnout, jaký dort k narozeninám pro svého manžela připravím... Tipů jsem si našla několik, favorizovala jsem malinovo čokoládový, ale pak jsem uznala, že náplň a zároveň povrch dortu v růžovém odstínu by asi nebyl uplně to pravé ořechové..... Takže to po dlouhém přemlouvání sebe sama zavrhla ( ale nevzdávám se a na řadu určitě ještě přijde :-) .

Nakonec jsem si vybrala tuto z části nepečenou kalorickou bombu, kde základ tvoří čokoládový korpus, avšak zcela bez mouky a samotné náplně, či jednotlivá patra, která jsou už jen a jen čokoládové.


Vizuálně by měl mít obvod dortu tři barvy - tmavě hnědou, světlejší hnědou a bílou... Jelikož se mi ale samotný korpus po upečení trochu  oddělil od formy, první čokoládová náplň se přirozeně vliva do volného prostoru a barvy tak zcela splunuly... 
To ale vůbec nevadí, protože čokoholici a milovníci sladkého si přijdou na své, ať tam jsou dvě, nebo tři barvy :-) V tomto receptu se totiž čokoládou nešetří ani trochu :-).



Pekla jsem ve formě o průměru 20cm

korpus:
250g čokolády
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
70g cukru
70g másla
1 lžička vanilkové esence
špetka soli

střední hnědá vrstva:
250ml smetany ke šlehání
200g tmavé čokolády
3 plátky žalatiny

horní světlá vrstva:
250ml smetany ke šlehání
200g bílé čokolády
3 plátky želatiny

poleva:
70ml smetany ke šlehání
70g tmavé čokolády


Na mírném ohni si rozpustíme ve vodní lázni všechnu čokoládu určenou na korpus. Jakmile je čokoláda zcela tekutá, sejmeme ji z ohně a dáme stranou.

Bílky vlijeme do hlubší mísy, přidáme část cukru a šleháme do té doby, než začnou bílky tuhnout. Poté přidáme zbytek cukru, vanilkovou esenci a sůl a pokračujeme ve šlehání, dokud není celá směs hladká a lesklá. 

Máslo si nakrájíme na menší kousky, přihodíme k čokoládě a vmícháme, dokud se máslo zcela neropustí a nespojí s čokoládou. Hned poté přidáme žloutky a opět spojíme s čokoládou.

Do čokoládové směsi přidáváme postupně po částech vyšlehané bílky, jemně vmícháme, dokud se obě směsi nespojí. 

Dortovou formu jsem si vymazala máslem a vysypala moukou, ale i přesto se mi později korpus na na formu lepil a špatně odděloval..., proto v tomto případě doporučuji dát na dno formy pečící papír, který se po upečení sundá a korpus se vrátí do formy.

Formu vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 20-25 minut na 170 stupňů.  Když je korpus hotový, vyndáme z trouby a necháme zcela vychladit. 

Do misky nalijeme studenou vodu, vložíme plátky želatiny a necháme zhruba 10 minut, dokud želatina nenabobtná.

Smetanu si nalijeme do rendlíku, dáme na sporák a necháme zahřát těsně pod bod varu. Sundáme z ohně, do rendlíku přihodíme nalámané kousky čokolády a mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. 

Želatinu vyždímeme a přidáme ji k čokoládě, kde se mícháním rozpustí. 

Čokoládu nalijeme na upečený korpus, necháme odstát, dokud se nevychladí a poté ji dáme na 2 - 3 hodiny do lednice, aby ztuhla. 

Stejný postup později opakujeme i s horní světlou vrstvou, kterou poté velmi opatrně nalijeme na tmavou, již zatuhlou tmavou čokoládu. Vrátíme opět na alespoň tři hodiny do lednice. 

Nakonec si stejným způsobem připravíme poslední část dortu, opět čokoládovou polevu :-). Tentokrát ale již bez želatiny, protože čokoládu rozetřeme jen ve slabé vrstvě, pouze na ozdobu.

Doprostřed poklademe maliny a lehce posypeme moučkovým cukrem.














Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky