Šoulet s kachními prsy a švestkami


Šoulet je původem židovské jídlo a je považován za jeden z nejznámějších šabatových pokrmů. 
Mě k jeho přípravě inspirovala naše dovolená v Mikulově, jeho stará židovská čtvrť, ale hlavně návštěva restaurace Marcela Ihnačáka, která je v samém srdci tohoto místa a kde jeho hlavní menu tvoří právě židovské menu! 
Ochutnali jsme u něj několik věcí ( strávili jsme tam tři krásné večery), vždy si moc pochutnali a mě zaujal právě zmiňovaný šoulet :-).
Šoulet je směs zapečeného masa - nejčastěji husího, nebo kachního, krup, fazolí a koření, ale jak to bývá u všech pokrmů, i šoulet dostal mnoho podob a obměn. 
I já jsem se rozhodla, že si klasický recept trochu odlehčím a jelikož jsem připravovala kachní prsa zlášť, samotný šoulet jsem připravila už čistě bezmasý. 
Tato varianta byla pro mě naprosto ideální a rozhodně bych si ji v budoucnu uvařila i samotnou - bez masité přílohy, protože je velmi vydatná, ale hlavně, luštěniny obsahují velké množství vitamínů  a přiznám se bez mučení - luštěniny na našem stole nejsou bohužel až tak často...
Pokud si s přípravou šouletu a i jeho chutí chcete trochu víc pohrát a nehoní vás čas, doporučuji si kroupy připravit na stejný způsob jako když vaříte italské rizoto - docílíte tak krásně krémové konzistence, ovoněnou máslem.... :-). Jednodušší varianta je potom uvařit kroupy, stejně jako fazole a hrách v osolené vodě do změknutí. 


Co budete potřebovat :-)

kachní prsa podle počtu strávníků
150g krup ( použila jsem ječené kroupy vel. č. 10)
150g fazolí
75g hrachu
česnek
majoránka
švestky ( množství podle chuti, já použila cca 20 švestkek)
1-2dcl bílého suchého vína
1 cibule
cca 1l drůbežího vývaru
máslo
čerstvé bylinky - pažitku, petržel, kopr...
sůl

Kroupy, fazole i hrách si namočíme každé zvlášt do hrnce se studenou vodou a necháme ideálně přes noc nabobtnat. Pokud na to den předem zapomenete ( nebo nemáte všechny potřebné suroviny, jako třeba já), namočte je alespoň na hodinku těstně před samotnou přípravou, počítejte však s tím, že se pak ale můžou vařit o trochu déle, aby byly dostatečně měkké. 

Hrách i fazole osolíme a dáme vařit, než budou zcela měkké. Kroupy scedíme a přebytečnou vodu necháme okapat. 

Cibuli si nakrájíme nadrobno a v hrnci, nebo hlubší pánvi, necháme rozpálit trochu olivového oleje. Cibulku si na něm necháme zesklovatět, přihodíme kroupy a zamícháme, aby se obalily v tuku.
Poté podlijeme sběračkou vývaru, zamícháme a dusíme na mírném ohni asi 20 - 30 minut. Podlijeme vždy, když se tekutina vyvaří a tak pokračujeme do té doby, než jsou kroupy zcela měkké.
Osolíme pode chuti, stáhnem z ohně a přidáme na kousky nakrájené máslo ( množství másla jsem nevážila, dávám od oka, ale nebojte se ho klidně dát víc). 

Uvařený hrách a fazole slijeme, necháme okapat a hned poté je přisypeme do pánve k uvařeným kroupám. Přidáme prolisovaný česnek ( množství nechám na vás, ale je fajn, když je česnek alespoň trošku cítit a není tam jen na "ozdobu), trochu majoránky, podle potřeby dosolíme. Vše promícháme a přendáme do máslem vymazaného pekáčku. 
Dáme do předehřáté trouby a necháme zapéct asi 30 minut na 160- 170 stupňů. 

Mezitím si připravíme kachní prsa.

Kůži si nařízneme po celé délce, osolíme. 

Na rozpálenou pánev přilijeme trochu olivového oleje a kachní prsa na ní položíme kůží dolu. Restujeme zhruba 5-6 minut, poté otočíme a opékáme druhou stranu.

Přilijeme víno, necháme 2 minutky vyvařit a hned poté přidáme na čtvrtky nakrájené švestky, podlijeme maličko vodou a necháme dusit, dokud nebudou švestky měkké.

Pokud už uběhlo třicet minut, hotový šoulet můžeme z trouby vyndat, přikryjeme alobalem a necháme stát třeba na teplých kamnech. 
Teplotu trouby si zvýšíme na 200 stupňů a přendáme do ní pánvičku s kachními prsy ( pokud máte plastovou rukověď, obalte ji alobalem). Dopékáme zhruba 10-15 minut. 

Kachní prsa si nakrámíe na plátky a podáváme se švestkami a voňavým šouletm, která posypeme čerstvými bylinkami :-).










Komentáře

Okomentovat

Oblíbené příspěvky