Boršč


Pokud hledáte to pravé podzimní jídlo na zahřátí, tak boršč mezi ně rozhodně patří! 
Tato sytá  polévka, známá především z ruské, či ukrajinské kuchyně má nespočet úprav a podob. Jeho hlavní a nezaměnitelnou ingrediencí je červená řepa, díky které dostane boršč nejen svou specifickou barvu, ale také vyraznou chuť!
Do boršče patří velkou měrou také maso. Základním druhem masa je hovězí a vývar z něj, ale v mnoha receptech se setkáte s obměnou za vepřové, kuřecí, nebo dokonce i rybí maso! Výběr je jen na vás, ale ať použijete cokoliv, rozhodně nešlápnete vedle :-)

300-400g hovězího masa ( použila jsem hovězí krk)
2 větší červné řepy
2 větší mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1/4 hlávky bílého zelí
1 cibule
2 rajčata
4 kuličky nového koření
4 bobkové listy
sůl
cukr
zakysaná smetana a petrželka na ozdobení



S vařením masa a pečením řepy je potřeba začít alespoň hodinu a půl před samotnou přípravou polévky.

Nejprve si dáme do kastrolu se studenou vodou maso, přihodíme bobkové listy, nové koření a dáme vařit na mírný plamen.

Na plech vyložený pečícím papírem položíme řepy, dáme do trouby a pečeme na 200 stupňů hodinu - hodinu a půl, než budou řepy zcela měkké.  Poté je vyndáme, necháme vychladnout a oloupeme slupky.

Mrkev, petržel i celer si oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli oloupeme, pokrájíme na drobné kostičky. 

V kastrolu si rozpustíme máslo, vhodíme cibuli a restujeme dozlatova. Poté přihodíme pokrájenou kořenovou zeleninu a pokračujeme v restování, dokud zelenina nezměkne. 

Pokud je maso již měkké, vyndáme ho z kastrolu, vývar scedíme a přilijeme ho k restované zeleninové směsy. Maso necháme vychladnout a poté pokrájíme na kostičky. 

Vychladlou a oloupanou řepu nakrájíme na menší kousky, či nudličky. To same uděláme s bílím zelím a oboje přihodíme do polévky.

Rajčata si nařízneme do kříže, zalijeme vařící vodou, necháme chvíli odstát a poté sloupneme slupky. Rajčata nakrájíme na kousky a společně s masem přihodíme do polévky. 

To celé vaříme asi 30 minut. Osolíme a podle chuti můžeme přidat půl lžíce cukru ( nebojte se toho :-) ).









Komentáře

  1. Moc děkuji za pochvalu :-) Byla to moje premiéra a rozhodně jsme si pochutnali :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky