Sacher dort


Sacher nikdy nepatřil mezi mé favority. Měla jsem možnost ochutnat originál přímo ve  kavárně vídeňského hotelu Sacher a rozhodně jsem neodcházela nadšená... ba naopak, od té doby jsem se mu úspěšně vyhýbala :-). 
Pak jsem ale v časopisu Gurmet viděla další pekařskou výzvu, kde v hlavní roli byl tentokrát právě Sacher... Váhala jsem, váhala, ale nakonec jsem se rozhodla pokořit sama sebe a do pečení se pustila!
A ač nepatřím vyloženě mezi čokoholiky, musím uznat, že jsem byla docela mile překvapena a toto podání Sacheru mi chutnalo mnohem víc, než samotný originál! 
Snad jediná věc, se kterou jsem bojovala byla zrádná poleva! Rozhodně se mi nepovedlo udělat jednotlitou polevu, která by byla hladká  a bez nerovností. Čokoládová poleva velmi rychle tuhne, takže finální úpravu musíte dělat poněkud rychleji a moc se nerozmýšlet... :-) Ale... nakonec je to vlastně skoro i jedno :-) Sacher na chuti neztratí a okolí ocení vaši snahu a píli :-).
Až na pár drobností jsem na receptu jsem nic neměnila, takže předkládám téměř totožnou verzi :-)


Dort jsem dělala do formy o průměru 20cm


korpus:
180g hořské čokolády
125g změklého másla
100g moučkového cukru
4 větší vejce, žloutky a bílky zvlášť
100g cukru krystal
125g hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli

meruňková glazura:
400g meruňkového džemu
20ml rumu ( já jsem bohužel neměla, takže jsem nahradila amarettem a chuť byla moc fajn)

poleva:
125g vody
250g cukru krystal
250g hořské čokolády


Čokoládu nalámeme na kostičky a necháme ji rozpustit ve vodní lázni. Poté dáme stranou a necháme ji zchladit.

Bílky dáme do mísy, přidáme lžíci cukru krystal a vyšleháme je téměř dotuha. Poté přidáme zbylý cukr krystal a šleháme do té doby, než bude tvořit lesklé špičky.

V jiné míse vyšleháme připravené máslo, než vznikne světlý krém. Přisypeme moučkový cukr a společně s máslem ho vyšleháme, aby se obě suroviny spojily. Poté postupně přidáváme žloutek po žloutku a zašleháváme ho k máslové směsi. Nakonec přidáme po částech zchladlou čokoládu.

Mouku smícháme se špetkou soli a postupně přimícháváme a zapracováváme k čokoládové pěně. Nakonec velmi zlehka přidáme vyšlehaný bílek a opatrně vmícháme.

Troubu předehřejeme na 180 stupňů a těsto vlijeme do máslem vymazané a hladkou moukou vysypané dortové formy. Pečeme 30-40 minut. 
Upečený korpus vyndáme z trouby a necháme stranou zcela vychladnout. 

Mezitím si můžeme připravit meruňkovou glazuru. Džem společně s rumem/amarettem dáme do rendlíku a povaříme ho zhruba 5 minut. Poté odstavíme a necháme vychladnout.

Aby byl dort nahoře rovný, otočíme ho vzhůru nohama. Rozřízneme podél a poté potřeme asi polovinou meruňkové glazury. Přiklopíme horní polovinou a celý vršek i strany potřebeme zbylou glazurou.

Nakonec připravíme čokoládovou polevu. Do rendlíku nalijeme vodu, přidáme cukr a vaříme asi 7 minut ( tekutina by měla stékat ze lžíce v hustém praménku). Do horké cukrové vody přihodíme nalámanou čokoládu na kousky, necháme ji rozpustit, důkladně zamíchámé a poté ihned  připravenou polevou poléváme celý dort. 

Dort dáme do lednice a necháme uležet ideálně do druhého dne.













Komentáře

  1. Wow krásnější Sacher jsem asi neviděla, smekám :)

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, moc děkuji za takovou velkou pochvalu, moc si toho cením, i když Sacher má z mého pohledu ještě spustu chyb :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky