Steak z tuňáka s pečenou zeleninou


Velmi rozšířen je hlavně jako konzervovaný a to hlavně k přípravě různých pomazánek. Koupit samotný kus čerstvého masa sice není uplně levná záležitost, ale pokud se rozhodnete jednou za čas do něj peníze investovat, rozhodně se vám to vyplatí a věřím, že nebudete litovat!
Tento ryhlorecept není extra nic zvláštního... ryba a zelenina. Ovšem dokonalá chuť tuňáka a k tomu pečená voňavá zelenina... je to kombinace, která nikdy nezevšední a vždy zachutná :-). Proto nesmí chybět ani zde na blogu :-)
Šťavnatost samotného steaku záleží na jeho propečení! V tomto případě platí, čím méně, tím lépe. Maso uvnitř by mělo zůstat růžové, až syrové. Já jsem v tomto asi trochu barbar a k vlastní spokojenosti si tuňáka propeču malinko víc, ale ne až tak, že by bylo komplet propečené a vysušené. 
Takže pokud vám osobně nevadí nepropečené maso a snesete hodně syrové, stačí, když na rozpálené pánvi budete smažit zhruba minutu až minutu a půl z každé strany. 

Na dvě porce budete potřebovat:

2 steaky tuňáka
olivový olej
sůl, pepř
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 malá cuketa
1 malý lilek
3-4 rajčata
1 červená cibule
3-4 stroužky česneku


Obě papriky nakrájíme na větší pravidelné kousky, cuketu i lilek rozřízneme podél, nakrájíme zhruba 1cm velké půlměsíčky, které můžeme poté ještě rozpůlit. Cibuli a rajčata nakrájíme na osminky. U rajčat můžeme ještě každou z nich překrojit, aby byly kousky zhruba stejně velké s ostatní zeleninou  a cibuli rukou rozdrolíme na menší části. 
Všechnu zeleninu přendáme do většího pekáčku, přidáme na plátky nakrájený česnek, osolíme, lehce zakápneme olivovým olejem, rukou všechno promícháme a dáme péct do trouby na 180 stupňů 40-50 minut. 

Těsně před tím, než bude hotová zelenina si připravíme tuňáka. Na rozpálenou pánev nalijemem trošku olivového oleje, vložíme obě porce tuňáka a opečeme. Dobu přípravy jsem zmiňovala již v úvodu, takže je jen na vás, jak moc propečené maso máte rádi. Pokud vám syrové nevadí, stačí minutka z každé strany, v opačném případě nechte každou stranu opékat  o něco déle. Osolíme, můžeme trochu zakápnout citronovou šťávou. 

Upečenou zeleninu vložíme na talíř, vložíme na ní tuňákový steak, polejeme troškou šťávy ze zeleniny a posypeme zelenou petrželkou.









Komentáře

Oblíbené příspěvky