1. 11. 2015

Tiramisu



Tento lahodný italský dezert není třeba moc představovat :-). Má mnoho obměn, ale mezi ty základní ingredience, které by v každém tiramisu neměly chybět jsou tvarohový sýr mascarpone - díky němu se tiramisu řadí do těch tučnějších dezertů, cukrářské piškoty a silná černá káva ochucena lahodným likérem Amaretto.
Já jsem tiramisu dělala po docela dlouhé době, ale zcela jistě patří mezi dezerty k našim favoritům :-). Už proto, že samotná příprava není nijak náročná a ani počet ingrediencí nen příliš vysoký! Zato výsledná chuť je naprosto dokonalá! 
Tento recept je léty osvědčený, žádný jiný jsem snad ani nikdy nezkoušela - tahle první verze u nás prostě zdomácněla :-). Takže pokud nemáte ten svůj TOP, ráda se s vámi podělím o ten svůj :-)

350g mascarpone
1 šálek silné černé kávy
2 vejce, bílky a žloutky zvlášť
40-50g cukru
30ml Amaretta
cukrářské piškoty
kakao na posypání

Nejprve si uvaříme kávu, kterou necháme zcela vychladnout a poté do ní přilijeme Amaretto.

Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a necháme chvíli stranou.

V hlubší míse smícháme žloutky a cukr a společně vyšleháme do světlé pěny. Přidáme mascapone a promixujeme společně se žloutkovou směsí. Nakonec zlehka a velmi opatrně vmícháme vaječný bílek, tak aby nám zůstala lehká nadýchaná pěna. 

Připravíme si nádobu, či skleničky, do kterých budeme tiramisu skládat.

Každý jednotlivý piškot si namočíme do kávy a poklademe na dno. Na něj nalijeme část krému a pokračujeme ve stále stejném postupu, dokud máme volné místo. Zakončujeme poslední vrstvou s mascarpone.

Tiramisu dáme vychladit alespoň na tři hodiny do lednice a před podáváním poprášíme kakaem. 










2 komentáře :