Brusinkový punč


Víte co mám na zimě hodně ráda? Když venku mrzne až praští, k zemi se snáší velké bílé vločky  a my jdeme na hezkou a dlouhou procházku do lesa, kde pořádně vymrzneme a pak už se jen těšíme domu, kde na nás čeká něco dobrého a sladkého na zub a hlavně teplého na zahřátí :-). A přesně to pro mě splňuje tento ovocný punč! 
Škoda, že se něčeho podobného v následujícíh dnech asi nedočkáme, předpověď počasí je bohužel neúprosná ( tímto se omlouvám mým kolegům, kteří jistě tento průběh podzimu a zimy velmi oceňují :-) a tak si na závěje sněhu budeme muset ještě počkát. Na co ale rozhodně čekat nemusíte je příprava tohoto punče! Určitě vám zachutná i když bude venku 10 stupňů :-). Mně osobně to skvěle navazuje na právě probíhající advent a těšení se na Vánoce :-). 
Pokud neseženete čerstvé brusinky, můžete je určitě nahradit mraženými. Já jsem je hledala docela dlouho, nakonec jsem je koupila v jednom obchůdku poblíž mého bydliště, kde se dá na objednání sehnat téměř jakékoliv ovoce a zeleninu,  o jehož existenci jsem neměla ani potuchy. Pak jsem na ně narazila i v jednom velkém obchodním řetězci, začínající na K :-).
V případě, že neseženete ani jedny, můžete si udělat punč ovocný a přidat do něj jablka, pomeranče, hrušky.... fantazii se meze nekladou...
A pokud  nemusíte jet autem a čeká vás už jen klidné prožití adventního večera v klidu domova, můžete si do punče přidat i alkohol, např. červené víno, portské víno, 
nebo i rum :-)

uvedené množství je na 2-3 porce

1l vody
300g čerstvých brusinek
2-3 hřebíčky
1 hvězdička badiánu
1 svitek skořice
špetka zázvoru
50g cukru
půlku pomeranče
hrst sušených brusinek
hrst plátků  mandlí


Do kastrolu dáme omyté brusinky a zalijeme je vodou. Přidáme hřebíček, badián, skořici a zázvor a přivedeme k varu.

Necháme vařit asi 15 minut, dokud nám brusinky nezměknou a nepustí červenou šťávu. 

Připravíme si hlubší misku a cedník a brusinkovou šťávu přes něj scedíme.  Pomocí lžíce ještě promačkáme zachycené změklé brusinky a hustější hmotu, která nám z toho vznikla setřeme zespoda cedníku do zbylé tekutiny. 

Přelijeme zpět do hrnce, vrátíme na sporák, přihodíme na měsíčky nakrájený pomeranč a sušené brusinky a necháme na mírném plamenut zahřát. Přidáme cukr a mícháme, dokud se zcela nerozpustí. 

Nalijeme do sklenice, přidáme i pomeranč a sušené brusinky a navrch posypeme mandlemi.












 Na lupu brusinek ... :-)





Komentáře

  1. Hmm to zni fakt dobre, musim to zkusit, zvlast, kdyz je ted brusinkvy obdobi.

    OdpovědětVymazat
  2. Janka, Anna - > rozhodně doporučuji! Ta kyselo-sladká chuť je velmi osvěžující :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Oblíbené příspěvky